• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

Zijn zonnepanelen nog rendabel?

Zijn zonnepanelen nog steeds een rendabele investering?
Kennis over zonnepanelen
Bijgewerkt op 02. oktober 2023
8 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

“Combinatie terugleverheffing en afbouw saldering maakt zonnepanelen fors minder rendabel”, kopte Milieu Centraal op 5 september. De terugverdientijd van zonnepanelen zou met de combinatie van deze maatregelen meer dan 25 jaar worden. In dit artikel lees je waarom dit niet klopt en wat jij je klant kunt adviseren om het maximale uit zijn zonnepanelen te halen.

Wat is er aan de hand?

Volgens Milieu Centraal hebben huishoudens die hun zonnepanelen begin 2023 hebben aangeschaft, ze in 8 jaar terugverdiend. Wanneer het afbouwen van de salderingsregeling wordt gecombineerd met de terugleverheffing van Vandebron, zou de terugverdientijd oplopen naar 25 jaar.

Een onwenselijke situatie, concludeert Milieu Centraal, en daar zijn wij het helemaal mee eens. We moeten in hoog tempo verduurzamen en daarvoor is het belangrijk dat het aantrekkelijk blijft om zonnepanelen aan te schaffen.

Laten we eerst eens kijken wat de terugleverheffing in de praktijk betekent.

Een huishouden verbruikt gemiddeld tussen de 3000 en 3600 kWh per jaar. Om dit verbruik te dekken met zonnepanelen, zijn ongeveer 10 zonnepanelen van 420 Wp nodig die op jaarbasis tussen de 3200 en 3600 kWh opleveren. De gemiddelde zelfvoorzienendheid is 35% en dat betekent dat deze woning op jaarbasis ongeveer 2340 kWh (65% van 3600 kWh) teruglevert aan het net.

Bij het afsluiten van een energiecontract wordt berekend in welke schaal de aanvrager valt. In bovenstaand voorbeeld valt de verwachte teruglevering in schaal 3. Dit betekent dat dit huishouden op jaarbasis 252 euro zou moeten betalen om energie terug te mogen leveren aan het elektriciteitsnet.

SchaalVaste terugleveringskosten 
per dag (incl. btw)
Vaste terugleveringskosten 
per maand (inlc. btw)
Schaal 0 (0 . 5 kWh)€ 0,-€ 0,-
Schaal 1 (5 - 1000 kWh)€ 0,13€ 4,-
Schaal 2 (1000 - 2000 kWh)€ 0,41€ 12,50
Schaal 3 (2000 - 3000 kWh)€ 0,69€ 21,-
Schaal 4 (3000 - 4000 kWh)€ 0,95€ 29,-
Schaal 5 (4000 - 5000 kWh)€ 1,23€ 37,50
Schaal 6 (≥ 5000 kWh)€ 1,51€ 46,-

Bron: Alles wat je moet weten over onze nieuwe vaste terugleveringskosten - Vandebron

Uitgaande van een kWh-prijs van 0,40 eurocent, saldeert iemand die 2340 kWh teruglevert zonder terugleverheffing op jaarbasis 936 euro. Na aftrek van de terugleverheffing van 252 euro wordt dit 684 euro. Het rendement daalt door de terugleverheffing dus met ongeveer 27%.

Dan de aanschafprijs. Milieu Centraal rekent met een aanschafprijs van 7500 euro voor 10 panelen. Maar deze ligt in de praktijk eerder rond de 4500 euro inclusief installatie en daarmee valt de terugverdientijd een stuk lager uit.

Milieu Centraal merkt ook op dat niet duidelijk is of de terugleverheffing blijft bestaan zodra de afbouw van de salderingsregeling van kracht wordt. Als dat niet het geval is, gaat de terugverdientijd van zonnepanelen nog verder omlaag.

In onderstaande tabel vind je een rekenvoorbeeld met de terugverdientijden voor verschillende scenario’s.

We gaan in dit voorbeeld uit van 10 panelen inclusief omvormer en installatie voor 4500 euro. Daarnaast werken we met een gemiddelde opbrengst van 3600 kWh, een effectief verbruik van 1260 kWh en teruglevering van 2340 kWh.

In het worst case-scenario waarin de salderingsregeling wordt afgebouwd en de terugleverheffing blijft bestaan (wat dus nog allerminst zeker is), is de terugverdientijd dus 17,9 jaar en niet 25 jaar of meer. Het antwoord op de vraag "Zijn zonnepanelen nog rendabel?" is dus: jazeker!

 Terugverdientijd 
in jaren
Besparing per 
jaar in euro's
Heffing 
zonepanelen per 
jaar in euro's
Incl. saldering, excl. terugleverheffing3,131440nvt
Excl. saldering, excl. terugleverheffing8,9504nvt
Excl. saldering, incl. terugleverheffing17,9252252

Terugverdientijd zonnepanelen bij verschillende scenario's

Tips voor jouw klanten

Er zijn verschillende dingen die jij je klant kunt adviseren om het maximale uit zijn zonnepanelen te halen en de terugverdientijd te verkorten.

Plaats zonnepanelen op het oosten en/of westen

Is iedereen overdag van huis? Overweeg dan om de zonnepanelen op het oosten en/of westen te plaatsen. Dit levert weliswaar minder op dan zonnepanelen op het zuiden, maar panelen op het oosten en/of westen sluiten dan wel beter aan bij het verbruik van de meeste mensen. Met panelen op het oosten profiteert je klant in de ochtend van zelfopgewekte zonnestroom, en met panelen op het westen juist in de avond. Dat er overdag minder stroom opgewekt wordt is niet zo erg, want dan is er toch niemand thuis om de stroom te gebruiken.

Gebruik zo veel mogelijk opgewekte stroom zelf

Een andere oplossing (naast, of in plaats van een oost-westopstelling) is om zo veel mogelijk van de opgewekte stroom zelf te gebruiken. Een huishouden zonder zonnepanelen met een verbruik van 3000 kWh bij een prijs van 0,40 euro heeft een stroomrekening van 100 euro per maand.

Huishoudens met zonnepanelen hebben een gemiddelde zelfvoorzienendheid van 35%, waarmee de stroomrekening al kan dalen naar 65 euro. Dit kan bij thuiswerken zelfs oplopen naar 50%.

Huishoudens kunnen deze zelfvoorzienendheid nog verder vergroten door bewust na te denken over wanneer ze elektriciteit gebruiken of door hun woning ‘smart’ te maken.

Adviseer je klanten dus om hun elektrische auto indien mogelijk niet ‘s avonds of ‘s nachts op te laden, maar overdag, als de zon schijnt.

Daarnaast is het een goed idee om apparaten als de wasmachine, vaatwasser, robotstofzuiger en robotgrasmaaier ook op deze momenten aan te zetten. Veel apparaten beschikken over uitgestelde start en nieuwere wasmachines kunnen vaak zelfs op afstand bediend worden met een app.

Ook een elektrische boiler is een interessante optie. Met een timer kun je instellen dat de boiler aangaat op het moment dat er veel stroom wordt opgewekt.

Installeer een thuisbatterij

Een derde oplossing is om een thuisbatterij te laten installeren. Hiermee kan een zelfvoorzienendheid van maar liefst 70 tot 90% worden bereikt als de batterij wordt gecombineerd met een dynamisch contract en aansturingssoftware op de batterij.

Zo kunnen je klanten hun overdag opgewekte stroom ‘s avonds en ‘s nachts gebruiken en hoeven ze geen dure stroom van het net af te nemen. Verder kunnen ze – mits ze dus een dynamisch contract hebben – hun batterij met stroom van het net laden op het moment dat de prijzen negatief zijn en deze stroom later gebruiken. Tot slot kunnen ze hun opgeslagen stroom gebruiken om ermee te handelen op de energiemarkt: inkopen als de stroom goedkoop is, verkopen als de stroom duur is.

Voor particulieren met zonnepanelen wordt deze optie financieel pas interessant als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Wel is het een goed idee om je klant een ‘battery-ready’ omvormer te adviseren, zodat jij daar in de toekomst eenvoudig en zonder extra kosten een thuisbatterij op kunt aansluiten.

De toekomst

Hoe je het ook wendt of keert: de situatie zoals die nu is, of beter gezegd: tot voor kort was, is onhoudbaar.

De salderingsregeling is ooit in het leven geroepen om het aantrekkelijker te maken om zonnepanelen aan te schaffen. Nu lopen we ertegenaan dat zo veel mensen zonnepanelen hebben dat het verouderde net het op steeds meer plekken niet meer aankan.

Bovendien nemen we op dezelfde momenten stroom af (vooral ‘s ochtends en ‘s avonds) en leveren we op dezelfde momenten terug (overdag, als we niet thuis zijn). Dit zet de terugleververgoeding onder druk.

Aangezien we straks niet meer kunnen terugvallen op gas- en kolencentrales, moeten we van een aanbodgestuurd naar een vraaggestuurd systeem: stroom gebruiken op het moment dat het beschikbaar is en niet wanneer het ons uitkomt.

Thuisbatterijen in combinatie met een dynamisch contract en een energiemanagementsysteem (EMS) gaan hierin een belangrijke rol spelen. Op die manier kunnen huishoudens (en bedrijven!) de opgewekte stroom steeds beter benutten en wordt de terugverdientijd van het systeem steeds korter.

Bovendien zorgt het verduurzamen van een woning ervoor dat het energielabel verbetert en een verbeterd energielabel maakt de woning meer waard. Zo blijkt uit onderzoek van Brainbay uit juli 2022 dat er gemiddeld 7,9% meer wordt geboden op een woning met label C, ten opzichte van dezelfde woning met label G.

Memodo staat voor je klaar

Meer advies nodig over hoe jij je klanten kunt helpen de opbrengst van hun zonnepanelen maximaal te benutten? Onze energie-experts zitten voor je klaar. Bel 088 - 7867243 of mail naar info@remove-this.memodo.nl.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie