• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

Huidige situatie op de PV-markt

Gestileerde grafiek die oploopt. Daarboven staan drie eurotekens.
Kennis over zonnepanelen
Bijgewerkt op 14. april 2022
5 min. leestijd
Antal_Krootjes
Antal Krootjes

Wat zijn de uitdagingen? En wat kunnen we doen? Het zijn de vragen van vandaag als we het hebben over de huidige situatie op de PV-markt. De tekorten aan grondstoffen, verstoorde leveringsketens en stijgende prijzen zijn de uitdagingen van vandaag. Wat zijn oorzaken hiervan? En hoe zien oplossingen eruit? 

In deze Memodo blog gaan we in op de volgende onderwerpen:

 • wat is de huidige situatie op de PV-markt?;
 • de uitdagingen voor jou op een rijtje;
 • hoe kun jij met de situatie omgaan?

Wat is de huidige situatie op de PV-markt?

De prijzen voor zonnepanelen, elektriciteitsopslag, montagesystemen, PV-toebehoren en vele andere producten stijgen op dit moment flink. Veel onderdelen zijn zeer schaars, in een tijd waarin de vraag naar PV-systemen booming is. Vertragingen in de levering en verstoorde leveringsketens zijn het gesprek van de dag. Voor iedereen is de situatie ondoorzichtig en moeilijk te plannen. Je hebt het vast wel gemerkt dat de situatie binnen enkele uren 180 graden kan draaien!

De uitdagingen voor jou op een rijtje

Wist je dat… meerdere factoren verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie? Alle factoren bij elkaar zorgen voor de situatie waarin wij nu zitten. 

Dit zijn de uitdagingen:

Moeilijke beschikbaarheid van onderdelen en materiaalknelpunten

Vooral bij de productie van halfgeleiders, netwerkcomponenten en chips doen zich al tijdje grote knelpunten voor. De gevolgen zijn stijgende prijzen en deels tekorten op zeer korte termijn. In de race om beschikbare hoeveelheden, concurreren fabrikanten uit de PV-branche met de auto-industrie en vele andere grote industrieën.

De Corona-pandemie is (nog) niet voorbij

In Nederland zijn veel Corona-regels afgeschaft, maar toch ontstaan er steeds weer hotspots. Er zijn momenteel veel meer mensen met ziekteverlof dan normaal. Het gevolg? Dit werkt door in logistieke processen van expediteurs, havens en transportbedrijven. In China reageert de regering op de hoge infectiecijfers met strenge sluitingen. In sommige gevallen komen de productie en de havens volledig stil te liggen. De bevoorradingsketens komen zo onder enorme spanning te staan. Uitstel van levering is vandaag de dag heel normaal. 

De klimaatverandering versnelt

De klimaatverandering gaat snel én de gevolgen daarvan waren vorig jaar meer dan ooit merkbaar; zelfs op onze breedtegraden. Denk bijvoorbeeld aan de recente overstromingen in de Ahrvallei bij onze oosterburen. Ook het op 5 april jl. gepubliceerde rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) laat zien dat we meer moeten doen voor het klimaat. 

En wat doet onze regering? De Nederlandse regering heeft in haar regeerakkoord duidelijke doelen gesteld. Het grootste doel? Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Een ander belangrijk doel voor onze markt is dat onder andere zonne-energie wordt gestimuleerd. Er is letterlijk licht in de duisternis dus! 

Stijgende energieprijzen

De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben een directe impact op de PV-markt. Grote hoeveelheden aluminium, nikkel en koperproducten komen vanuit Rusland naar de EU. Bovendien haalt Nederland de nodige grond- en brandstoffen uit Rusland (aardgas, steenkool, aardolie). De prijzen voor gas en olie zijn op dit moment historisch hoog. Hernieuwbare energie als oplossing komt hierdoor nog meer in de publieke picture te staan; HALLO vraag naar PV-producten!

Hoe hiermee om te gaan?

Wij helpen je graag met advies wat het beste past bij jouw onderneming

We helpen je graag met wat tips: 

 • denk na over jouw portefeuille en verbreed zo nodig jouw positie. Wij denken graag met je mee!;
 • sta open voor beschikbare alternatieven en laat daarvoor ruimte open in jouw aanbiedingen;
 • leg kleine voorraden aan voor belangrijke onderdelen;
 • plan en bestel jouw hoeveelheden vroeg en houd rekening met langere levertijden en tijdelijke aanpassingen in levertijden;
 • houd rekening met prijsstijgingen;
 • installeer in fasen én factureer op dezelfde manier;
 • informeer jouw klanten regelmatig over de status van het project.
Hoelang gaat deze moeilijke situatie duren? Horen we je denken. Helaas heeft niemand een glazen bol!

Ook al doet de huidige situatie pijn en verlopen sommige processen niet zoals we gewend zijn, het is wel goed nieuws dar we meer energie steken in de energietransitie. En dat geeft een positieve energie-boost!

Memodo en haar partners doen hun uiterste best om zoveel mogelijk goederen beschikbaar te houden

En we denken ver vooruit: we zijn nu al aan het plannen voor 2023. Een directe uitwisseling met onze partners en binnenkort 30.000 m2 aan magazijnruimte helpen ons daarbij. En hopelijk helpt Politiek Den Haag ons een handje met meer oplossingen en maatregelen om de toeleveringsketens te ontwikkelen en lokale productie te stimuleren.

Een korte geheugen opfrisser

 • prijsstijgingen, uitgestelde leveringen en een stijgende vraag controleren

  de markt;
 • de gevolgen van de Coronapandemie, de tekorten aan grondstoffen, de maatregelen tegen de klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne zijn daar de oorzaken van;
 • tips vanuit Memodo: blijf flexibel, houd rekening met prijsstijgingen en leg voorraden aan van belangrijke artikelen.
Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie