• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

Wat is een ‘batterij-ready’ omvormer? Uitleg en voordelen

batterij-ready omvormer
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 18. september 2023
6 min. leestijd
Antal_Krootjes
Antal Krootjes

Wie (in de toekomst) een thuisbatterij wil laten installeren, heeft drie opties: nu een ‘batterij-ready’ omvormer neerzetten en later de batterij bijplaatsen, straks een losse batterij-omvormer naast de bestaande PV-omvormer plaatsen, of, nu of later, een hybride omvormer met batterij neerzetten. De termen ‘battery-ready’ en ‘hybride’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Daarom leggen we in deze blogpost uit wat precies de verschillen zijn en waarom het, zolang de salderingsregeling nog loopt, verstandig kan zijn om voor de ‘batterij-ready’ omvormer te kiezen.

Wat is een ‘batterij-ready’ omvormer?

Een ‘batterij-ready’ omvormer is een hybride omvormer waar direct, zonder enige inspanning, een batterij op aangesloten kan worden. Essentiële componenten zoals de smart meter zijn al geïnstalleerd en de meterkast hoeft dus niet meer te worden aangepast wanneer je de batterij erbij wilt plaatsen. Een hybride omvormer zonder smart meter is niet batterij-ready!

Bijvoorbeeld: de SE3000H (1-fase HD-wave) van SolarEdge is alleen ‘batterij-ready’ voor de 400V - 9,7kWh SE batterij als de 1-fase Inline meter is geplaatst.

Afhankelijk van het merk omvormer, moet de smart meter soms apart besteld worden. Bij andere merken zit de smart meter bij de hybride omvormer in de doos. Soms moet er nog een licentiecode worden aangeschaft en ingevoerd om de batterij-functies van een omvormer ‘vrij te geven’.

In de tabel hieronder hebben we de verschillen tussen de drie omvormers nog eens weergegeven:

 VoordelenNadelen
Batterij-ready omvormer zonder batterij
 • Beste keuze voor nieuwe PV-installaties of installaties waarbij de omvormer vervangen moet worden.
 • Dankzij smart meter direct klaar voor de thuisbatterij.
 • Niet direct de hoge aanschafkosten van de batterij zelf.
 • Lets duurder dan een ‘domme’ PV-omvormer die geen batterij ondersteunt.
 • Bij sommige merken omvormers moet de smart meter apart worden aangeschaft.
Batterij-omvormer met batterij (ook wel ‘retrofit’ genoemd)
 • Handig bij bestaande installaties waar PV-omvormer nog niet aan vervanging toe is.
 • Werkt met elk merk bestaande PV-installatie.
 • Meest geschikt voor energiehandel.
 • Losse batterij-omvormer nodig naast bestaande PV-omvormer.
 • Hogere conversieverliezen (DC naar AC en weer terug) voor PV-stroom.
 • Extra beveiliging in meterkast nodig.
 • Som der stromen (PV + batterij) kan problematisch zijn.
 • Hoge aanschafkosten van de batterij en de batterij-omvormer.
Hybride omvormer met batterij
 • Beste keuze voor nieuwe PV-installaties, waarbij de klant direct ook een batterij wil.
 • Minder conversieverliezen dan bij ‘retrofit’.
 • Hoge initiële investering voor de batterij

In onze blogpost Thuisbatterij AC of DC kun je meer lezen over de verschillen tussen batterij-omvormers (AC) en hybride/batterij-ready omvormers (DC).

Aandachtspunten bij de installatie

Zoals gezegd, is een ‘batterij-ready’ omvormer een hybride omvormer die is voorzien van een smart meter, maar waar bewust nog geen batterij bijgeplaatst wordt.

Bij Memodo adviseren we altijd om de smart meter gelijk met de hybride omvormer te installeren, zodat je klant ‘batterij-ready’ is. Deze smart meter geeft inzicht in de PV-productie en het verbruik van je klant en die data heb je nodig om in de toekomst de juiste capaciteit (kWh) van de batterij te kiezen. Een slimme meter van de netwerkbeheerder houdt alleen de netto import en export van elektriciteit bij en is dus niet voldoende. Een hybride omvormer neerzetten zonder bijbehorende smart meter is onze optiek dan ook een grote blunder!

Verder is het goed om alvast met je klant mee te denken over de locatie van de toekomstige batterij. Een hoogspanningsbatterij hoeft (vaak) niet per se in de buurt van de hybride omvormer te staan. De omvormer kan dan op zolder blijven en de batterij in de kelder, garage of zelfs onder een afdak.

Een laagspanningsbatterij moet wel in de buurt van een omvormer staan, dus dan zou de omvormer idealiter ook in de kelder of garage geplaatst moeten worden.

Door hier bij de installatie van de omvormer al rekening mee te houden, voorkom je dat je klant later tegen extra kosten aanloopt omdat de omvormer verplaatst moet worden.

Lees ook: Hoogspannings- vs. laagspanningsbatterijen

Alleen voor particuliere installaties

Goed om te weten: hybride en batterij-ready omvormers zijn eigenlijk alleen interessant voor particuliere of kleinzakelijke installaties, omdat het vermogen van hybride omvormers momenteel tot ‘slechts’ 30-50 kW gaat. Voor commerciële installaties (> 3x 80A) is meer vermogen nodig. Dit zijn in de regel AC-gekoppelde batterijsystemen.

Voor bedrijven (met een aansluiting van boven de 3 x 80A) zijn er al diverse verdienmodellen voor batterijopslag. Voor particulieren is er momenteel eigenlijk alleen een verdienmodel als ze een dynamisch contract hebben en geen zonnepanelen. Ze kunnen dan voor een gunstige prijs energie inkopen en deze op een later moment zelf consumeren, maar ze kunnen ook handelen op de energiemarkt.

Een particulier die naast een dynamisch contract en een thuisbatterij ook zonnepanelen heeft, verliest het recht om over het hele jaar te salderen. Voor deze groep wordt een thuisbatterij dus pas interessant als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Zoals het nu staat, gebeurt dit vanaf 2025.

Lees ook: Geld verdienen met een thuisbatterij

Wat is de beste keuze voor jouw klant?

Zolang de salderingsregeling bestaat, is er voor de meeste particulieren nog geen verdienmodel voor batterijopslag. Maar zoals we hierboven uiteengezet hebben, is het wel slim om nu al ‘battery-ready’ te zijn en inzichtelijk te krijgen hoeveel opslagcapaciteit je klant straks nodig heeft.

Daarom adviseren we bij Memodo standaard een DC-gekoppelde ‘batterij-ready’ installatie (dus een hybride omvormer + smart meter) voor kleinverbruikers voor elke nieuw te plaatsen PV-installatie. Hier kan op een later moment eenvoudig een batterij bij geplaatst worden.

Heeft je klant al een PV-omvormer waar nog lang garantie op zit? Dan kan hij, na afschaffing van de salderingsregeling, het beste voor een AC-gekoppelde retrofit kiezen. Naast de batterij wordt dan een aparte batterij-omvormer toegevoegd aan de installatie. Een zogeheten AC-gekoppeld systeem heeft wel een aantal belangrijke nadelen waar je van op de hoogte moet zijn. Hier lees je meer over in: Thuisbatterij AC of DC.

Advies nodig bij de keuze voor de beste omvormer voor jouw klant? Onze energie-experts zitten voor je klaar. Bel 088-7867243 of mail naar info@remove-this.memodo.nl.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie