• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Nieuw bij Memodo: All Back Contact-zonnepanelen van AIKO

AIKO zonnepaneel
Kennis over zonnepanelen
Bijgewerkt op 20. juli 2023
3 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

Sinds juni 2023 zijn de All Back Contact-zonnepanelen van AIKO verkrijgbaar bij Memodo. Het betreft de grootste samenwerking in de markt voor maar liefst 1,3 GW aan zonnepanelen. Benieuwd wat de panelen van AIKO zo bijzonder maakt? Je leest het in deze blogpost.

Over AIKO

Maar eerst wat achtergrondinfo over AIKO. Dit bedrijf werd in 2009 opgericht in het Chinese Foshan en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de grootste zonnecelfabrikanten ter wereld. In 2021 vond AIKO de All Back Contact-cel uit en sinds dit jaar richt het bedrijf zich ook op de Europese markt. In mei 2023 werd het Europese hoofdkwartier in Düsseldorf geopend.

N-type All Back Contact-zonnepanelen

De panelen van AIKO zijn N-type All Back Contact (ABC) zonnepanelen. Hierbij zijn de busbars op de achterkant van de cel geplaatst, in plaats van op de voor- en achterkant zoals bij andere zonnepanelen.

Dit heeft verschillende voordelen:

Hoger rendement

Allereerst zorgt de plaatsing van de busbars ervoor dat het rendement van de AIKO-zonnepanelen een stuk hoger is dan dat van bestaande PV-modules. Als je busbars namelijk zowel aan de voor- als de achterkant van de cel plaatst, wordt een deel van de cel bedekt met busbars. Hierdoor kan het silicium eronder, dat de stroom moet genereren, geen stroom opwekken.

De panelen van AIKO hebben hier geen last van en hierdoor ligt de efficiency van de huidige ABC-modules tussen de 23,3% voor de 445-460 Wp-modules en 24% voor de 600-620 Wp-modules. Deze hoge efficiëntie is vooral belangrijk bij kleine daken waar we in Nederland veel van hebben.

Minder last van schaduw

Daarnaast zorgt de back-contact-technologie ervoor dat de AIKO-panelen minder last hebben van schaduw dan andere zonnepanelen. Achter elke cel zitten namelijk kleine diodes die ervoor zorgen dat als een cel uitvalt, de stroom er nog omheen kan. In een volgende blogpost gaan we hier uitgebreider op in.

Lagere balance of system cost

Verder hoef je door het hogere vermogen van de AIKO-panelen minder materialen per Wp aan te schaffen voor dezelfde output en heb je dus een lagere ‘balance of system cost’.

Stel dat een klant 3600 Wp op zijn dak wil. Hij kan dat dan doen met 9 panelen van 400 Wp of met 8 panelen van 450 Wp. Dit lijkt een klein verschil te zijn, maar in de praktijk heeft hij voor een extra paneel 2,5 meter extra rails nodig, 4 dakhaken, 2 klemmen, vaak een extra micro-omvormer of optimizer en moet er een extra paneel het dak op getild worden. Dit komt voor de consument in de praktijk algauw neer op een prijsverschil van een paar honderd euro.

Beter voor het milieu

Een ander voordeel is dat de AIKO-panelen beter zijn voor het milieu. Zo zijn de cellen gemakkelijker los te halen wanneer je het paneel wilt recyclen. Ook wordt er in de AIKO-cellen gebruikgemaakt van koper, in plaats van zilver. Koper is beter te recyclen dan zilver en ook nog eens goedkoper te produceren.

Fraai uiterlijk

Tot slot is de zichtbare voorkant van de cellen helemaal zwart. Veel mensen vinden dit er esthetisch aantrekkelijker uitzien.

AIKO-panelen in de Memodo-shop

Benieuwd geworden naar de AIKO-panelen? Je vindt ze natuurlijk in de Memodo-shop. Hier hebben we zowel de AIKO Black Hole (glas-folie) als de AIKO dual-glass (glas-glas) panelen in de aanbieding met een vermogen van 445 of of 450 Wp.

Advies nodig bij de keuze voor het beste PV-systeem voor jouw klant? Bel onze energie-experts op 088-7867243 of mail naar info@remove-this.memodo.nl.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie