• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

De Jinko Tiger Neo moduleserie

Blogheader jinko-tiger-neo
Kennis over zonnepanelen
Bijgewerkt op 07. juli 2022
4 min. leestijd
Alexander_Sredanovic
Alexander Sredanović

De Chinese fabrikant Jinko Solar zet met zijn nieuwste Jinko Tiger Neo-moduleserie in op N-type zonnecellen en gaat hiermee mee met de trend! Maar... wat zijn de voordelen van de N-type technologie? En waarom gebruikt Jinko meer busbars in de cellen?

We leggen het je uit in deze Memodo blog.

Jinko Solar verfijnt zijn moduletechnologie voortdurend. Zo maakt de Chinese fabrikant sinds 2020 zonnepanelen met ronde linten, waardoor de verliezen op de knooppunten van de cellen verminderd worden. De ontwikkelde Tiling Ribbon (TR) technologie zorgt daarnaast voor meer cel elasticiteit en -stabiliteit.

In de nieuwe Jinko Tiger Neo moduleserie maakt Jinko nu ook gebruik van de beproefde N-type cellen; daarmee volgt Jinko de trend in de zonnepanelenbranche. Verder verwerkt Jinko nu nóg meer busbars in de cellen en past het bedrijf voor de nieuwe modules zogenaamde TOPCon-cellen toe.

N-type cellen voor iedereen

Sommige fabrikanten van zonnepanelen vertrouwen al volledig op de N-type-technologie. Geen wonder! Het zorgt voor een lagere temperatuurcoëfficiënt en vermindert ook nog eens de licht geïnduceerde degradatie (LID). In N-type cellen wordt het siliciumoppervlak gedoteerd met fosfor zodat er geen boor-zuurstofreactie komt. Dit maakt de module over het algemeen weerbestendiger en verhoogt de levensduur van N-type modules.

Jinko Tiger Neo modules met HOT 2.0 TOPCon cellen

Naast N-type cellen gebruikt JinkoSolar ook TOPCon-cellen. Modulefabrikanten dichten de achterkant van een modulecel normaal gesproken af met een reflecterende, intrinsieke laag. TOPCon-cellen worden van een extra tunneloxidelaag, die slechts enkele atoomlagen dik is, voorzien. Hierdoor kunnen ladingsdragers – op gelijke wijze als in een quantum-tunnel - met nauwelijks weerstand en bijna vrijuit door de cellen stromen. Het resultaat? Recombinaties, met andere woorden, verliezen van ladingsdragers, komen niet voor. In de infographic hieronder geven we aan uit welke lagen de TOPCon-cellen bestaan.

Jinko Solar gebruikt HOT 2.0-cellen voor de Jinko Tiger Neo modules. Het gaat hierbij om TOPCon-cellen, die Jinko aan zijn eigen productieproces heeft aangepast, om meer modules in minder tijd te kunnen produceren.

Meer busbars voor meer modulevermogen

In plaats van enkele brede busbars gebruikt Jinko Solar in de nieuwe Jinko Tiger Neo modules 16 ronde en dunnere busbars.

De voordelen

 • minder schaduw in de cel omdat er dunnere ‘stroomdraden’ zijn;
 • kortere transportafstanden voor de elektronen omdat er meer lijnen beschikbaar zijn;
 • minder transportweerstand omdat kortere paden worden gecreëerd;
 • minder ohmse verliezen zoals warmte, doordat de cel minder snel opwarmt.

Het capaciteitsverlies van een module neemt exponentieel af wanneer meer Busbars worden gebruikt. In de Jinko Tiger Neo serie gebruikt de fabrikant daarom 16 busbars, omdat het verlies vanaf dit aantal niet significant is. Zelfs de beschaduwing in de cel werkt op dit punt niet tegen, omdat Jinko Solar rekening houdt met de beschaduwing die door te veel busbars wordt veroorzaakt.

Een overzicht van de nieuwe Jinko Tiger Neo modules

De nieuwste zonnemodules van de Chinese fabrikant verschillen in prestatie, rendement en kleur van frame en/of achterblad. Hieronder de verschillen op een rijtje:

Jinko Tiger
Neo Model
Vermogen
(Wp)
Aantal
cellen
Afmetingen (mm)Rendement
(%)
Kleur
achterblad
JKM365N-6TL3-B3651201692 x 1029 x 3020,96zwart
JKM370N-6TL3-B3701201692 x 1029 x 3021,24zwart
JKM375N-6TL3-V3751201692 x 1029 x 3021,54wit
JKM380N-6TL3-V3801201692 x 1029 x 3021,81wit
JKM410N-54HL4-B4101081722 × 1134 × 3021zwart
JKM415N-54HL4-V4151081722 × 1134 × 3021,25wit
JKM420N-54HL4-V4201081722 × 1134 × 3021,51wit

De vermogensklassen tussen 365-420 Wp zijn gericht op systemen voor thuisgebruik, maar je kunt de Jinko Tiger Neo modules ook gebruiken voor bedrijfsmatige toepassingen. Naast genoemd toepassingsgebied zijn ook de ingebouwde cellen van het N-type één van de gemeenschappelijke kenmerken van de module-varianten.

Conclusie

Jinko Solar is altijd op de hoogte van de laatste trends, maar verbetert ook voortdurend zijn eigen innovaties. Door bijvoorbeeld meer busbars te gebruiken, vermindert Jinko Solar schaduwvorming, verkort het de transportafstanden en vermindert het de weerstanden in de module. Met de nieuwe Jinko Tiger Neo serie levert Jinko Solar bestendige N-type celmodules en richt deze in met een geavanceerde TOPCon celtechnologie. De variatie in vermogensklassen, rendementen en achterbladkleuren biedt veel mogelijkheden. 

Alle voordelen van de Jinko Tiger Neo op een rijtje:

 • de Jinko Tiger Neo-serie is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en is bijzonder geschikt voor thuissystemen;
 • de gebruikte N-type cellen bieden voordelen, zoals een kleine degradatie en een lagere LID;
 • de verder ontwikkelde TOPCon-cellen zijn geoptimaliseerd voor massaproductie en de 16 gefermenteerde busbars verminderen transportverliezen.
Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie