• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

Head of Tech & Business Improvements Héloise in ‘t zonnetje [interview]

Head of Tech & Business Improvements Héloise Bien
Bijgewerkt op 04. mei 2023
5 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

Head of Tech & Business Improvements Héloise Bien is afgestudeerd als psycholoog, gek van waterstof en een van de drie vrouwen in het Memodo-team. Lees in het interview met haar hoe ze in de digitale wereld terecht is gekomen en waarom ze zich als vrouw als een vis in het water voelt bij Memodo. 

Dashboards en digitale tooling 

Hoi Héloise, leuk om jou te spreken! Vertel eens, wat doet een Head of Tech & Business Improvements bij Memodo precies? 

Héloise: "Als Head of Tech & Business Improvements ben ik verantwoordelijk voor de IT binnen de organisatie en houd ik me bezig met het optimaliseren van de processen binnen het bedrijf. Ik kijk dus heel erg naar: wat zijn de doelstellingen van de business? Wat voor proces hoort hierbij binnen en tussen de afdelingen? En hoe kun je die processen efficiënt inrichten met IT en digitale oplossingen? Maar ook meer extern gericht: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onze klanten met digitale oplossingen beter ontzorgen?" 

Volgens Héloise wil Memodo meer data-gedreven gaan werken en daarvoor is real-time inzicht in informatie heel belangrijk. "Denk bijvoorbeeld aan een demand planning", legt Héloise uit. "Deze kun je handmatig bijhouden in Excel, maar dat kost veel tijd en is foutgevoelig. Met dashboards en digitale tooling hebben collega's altijd real-time toegang voor hen belangrijke informatie, zodat ze veel sneller kunnen handelen en de juiste bestellingen kunnen plaatsen.” 

Van psycholoog naar Head of Tech & Business Improvements 

Héloise heeft een verrassende achtergrond voor iemand die werkzaam is als Head of Tech & Business Improvements. Ze heeft namelijk psychologie gestudeerd, gaf les aan de universiteit en werkte in de GGZ. We zijn dan ook heel benieuwd hoe Héloise in de digitale wereld terecht is gekomen. 

Ze vertelt: "Een jaar of 13 geleden ben ik meer geïnteresseerd geraakt in digital en ben ik websites gaan bouwen. Toen ik daarmee bezig was, dacht ik: 'oh, deze wereld vind ik wel heel interessant en je kunt er oneindig in doorleren'. Zo ben ik de digitale wereld ingerold." 

Haar liefde voor hernieuwbare energie deed ze op bij CS Digital Media, haar eerste werkgever in de digitale hoek.  

"In mijn rol als projectmanager en product owner hield ik me samen met collega's bezig met het ontwikkelen van software- en hardwareoplossingen voor tankstations van Shell", vertelt Héloise. "Dat was in eerste instantie voor de ‘oude wereld’, maar op een gegeven moment zijn we ook betrokken geraakt bij de divisie New Energies en de ontwikkeling van de Shell Hydrogen Power Dispenser. Dit is een waterstofpomp voor personenvervoer en op die manier is mijn liefde voor hernieuwbare energie ontstaan." 

Daarna heeft Héloise nog wel uitstapjes gemaakt naar andere bedrijven waar de focus meer lag op digital dan op hernieuwbare energie, maar de liefde voor renewables liet haar niet meer los. Bij Memodo kon ze haar beide passies combineren en zo werd Héloise in 2022 Head of Tech & Business Improvements bij Memodo. 

Voor Héloise zelf is de overstap van psychologie naar IT en digital minder onlogisch dan-ie voor een buitenstaander wellicht lijkt. "Zowel bij psychologie als in IT en digital heb je te maken met een wereld die je niet ziet en dat mysterieuze vind ik leuk. Ik houd ervan om complexe zaken uit te pluizen, uit te zoeken hoe iets nou echt in elkaar zit en van chaos orde te creëren." 

Vrouwvriendelijke werkomgeving 

Zoals gezegd is Héloise een van de (momenteel) slechts drie vrouwen bij Memodo. Hoe vindt ze het om vooral met mannen te werken?

“Wat ik heel fijn vind is dat het management van Memodo, ook in Duitsland, heel erg pro-vrouw is. Regelmatig is er op managementniveau wat meer wantrouwen richting vrouwen, maar dat is bij Memodo helemaal niet zo. Ik krijg veel kansen om mezelf te bewijzen en te ontwikkelen; kansen die bij sommige andere bedrijven misschien eerder naar een man zouden gaan. Dit is voor mij dus een heel fijne omgeving om in te werken.”

Wat Héloise betreft zouden er dan ook meer vrouwen naar Memodo mogen komen. “Een bedrijf waarin een balans is tussen man-vrouw, oud-jong en diverse culturen zorgt voor een dynamische omgeving met andere zienswijzen en ook met meer plezier. En plezier is wat mij betreft de basis om goed te kunnen presteren met elkaar.”

Héloise wil ook even van de gelegenheid gebruikmaken om de Memodo-collega's in Nepal in het zonnetje te zetten:

"We hebben momenteel drie vrouwelijke en hooggeschoolde collega's in Nepal die ons ondersteunen op allerlei vlakken. Het verschil tussen mannen en vrouwen is in Nepal een stuk groter dan in Nederland en ik hoop dat we hen kunnen ondersteunen in hun carrières. We werken nog maar een paar maanden samen, maar ze komen steeds meer tot hun recht en zonder hen zouden we onze operatie niet kunnen runnen. Ik hoop echt dat we hen en ook andere vrouwen kunnen helpen hun positie te claimen in de maatschappij." 

Overigens voelt Héloise zich niet alleen als vrouw bij Memodo, maar ook als vrouw in de techniek als een vis in het water.

“Ik merk dat collega's in de techniekwereld, en in de softwarewereld al helemaal, erg gericht zijn op de inhoud van hun werk, in plaats van met het man-vrouwstuk. Dat is heel fijn, want dan kun je het gewoon met elkaar over de inhoud hebben. Dat heeft me altijd aangesproken aan de digitale wereld. Om die reden vind ik developers ontzettend fijne mensen om mee samen te werken.”

Monumentaal pand 

Tot slot krijgt Héloise, net als haar collega's, de vraag wat ze zelf doet om te verduurzamen in haar leven.

"Ik woon samen met mijn vriend en ons dochtertje van bijna 3 in een rijksmonument, dus we kunnen en mogen helemaal niks verduurzamen hier", vertelt Héloise. “Ik zoek het dus vooral in andere dingen, zoals vegetarisch eten, plastic verminderen en minder vliegen.”

Een warmtepomp is dus geen optie in het huis van Héloise en haar vriend, maar als echte waterstofliefhebber hoopt Héloise dat ze in de toekomst wel een waterstofketel kan laten installeren. 

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie