• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

Customer Support Specialist Francis in 't zonnetje [interview]

Francis Plukker
Bijgewerkt op 17. augustus 2023
6 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

Customer Support Specialist Francis Plukker maakte de switch van de zorg naar zonnepanelen, houdt van zingen bij een kerkkoor én heavy metal, en is gek op duurzame techniek. Benieuwd naar Francis en waarom hij uit talloze aanbiedingen koos voor Memodo? Je leest het in ons interview met hem!

Hoi Francis, wie ben jij en wat doe je bij Memodo?

"Ik ben Francis, 38 jaar oud en ik woon in Capelle aan den IJssel. In augustus ga ik samenwonen met mijn vriendin en haar dochtertje. Ik ben Customer Support Specialist bij Memodo. In deze rol beantwoord ik allerlei vragen van klanten. Bijvoorbeeld over de specificaties van de producten, de levertijden of de facturatie. Ook collega’s kunnen bij me terecht voor technische vragen. Verder doe ik een stukje binnendienst, zoals het aannemen en verwerken van orders van de accountmanagers, maar ook direct van klanten als ze bijvoorbeeld na een technische vraag aan mij direct een bestelling willen plaatsen."

Van zorg naar zonnepanelen

Voordat Francis de zonnepanelenbusiness inging, deed hij iets heel anders: eerst werkte hij in de detailhandel en vervolgens 13,5 jaar in de zorg. Hoe komt iemand vanuit de zorg in de zonnepanelen terecht?

Francis: "In de zorg werkte ik eerst in een ziekenhuis en daarna bij een thuiszorgorganisatie waar ik met mensen met een zware lichamelijke beperking werkte. Op een gegeven moment merkte ik dat dat me niet meer helemaal kon bekoren. Dat had ook wel te maken met de richting die de zorg was ingeslagen: met steeds minder middelen steeds meer moeten doen. Daar kwam corona ook nog eens bij, waarbij je je echt het schompes aan het werken was."

Francis was vanuit persoonlijke interesse al veel bezig met verduurzaming in en rondom het huis en toen kwam er op Instagram een advertentie voorbij van een detacheerder die een opleidingstraject tot zonnepanelenmonteur in combinatie met een baan op basis van detachering aanbood. "Dat sprak me aan, omdat we in een tijd leven waarin we de stap moeten zetten naar duurzame energie en omdat het een booming industrie is met veel ontwikkelingen," vertelt Francis. "Ik houd ervan als dingen dynamisch zijn en als je een beetje aan de bakermat van iets kan staan. Zodoende ben ik dus de zonne-energie ingegaan, met nul kennis en ervaring. Ik heb vervolgens verschillende certificaten behaald en een heel brede rol vervuld. Ik hield me zowel bezig met het intekenen van systemen als het installeren van zonnepanelen en het verlenen van service."

Warme, informele én professionele sfeer

Op een gegeven moment liep de detachering van Francis af en dacht hij: nu is het tijd om de volgende stap te zetten. Francis: "Ik zette mijn LinkedIn op 'open to work' en toen werd ik echt overweldigd door aanbiedingen van recruiters en directeuren van bedrijven. Ik was positief verrast, want ik ben natuurlijk redelijk nieuw in de branche, maar mijn certificaten en het feit dat ik een brede functie heb gehad, maakten me gewild."

Waarom koos Francis uit al die bedrijven uiteindelijk voor Memodo? "Enerzijds vanwege de toffe huisstijl, anderzijds vanwege de klik die ik ervaarde tijdens de gesprekken. Ik had echt het idee dat ik met een bedrijf te maken had waar niet alleen ik als professional belangrijk was, maar ook ik als mens. Een bedrijf dat het belangrijk vindt dat je thuis bent op je werk en dat je het naar de zin hebt met elkaar. Dat triggerde mij. Er hing gewoon een heel warme, informele, maar tegelijkertijd ook professionele sfeer."

Favoriete producten

Over de vraag wat zijn favoriete Memodo-product is, hoeft Francis niet lang na te denken. "Ik ben heel erg thuis in SolarEdge. Ik vind hun monitoring tof en vooral ook het nieuwe smart-platform. Daar lopen zij best wel in vooruit. Thuis heb ik ook alles gekoppeld aan Google Home en ik heb een dynamisch contract, waarmee je geld kunt verdienen met negatieve energieprijzen. SolarEdge Home is hier erg op voorbereid."

Na de Intersolar-beurs is Francis ook in de nieuwe ABC-panelen van AIKO gedoken en ook deze vallen bij hem in de smaak. "Zonnepanelen zitten vaak rond de 19 tot 21% efficiëntie en die van AIKO zijn soms wel 24%. Dat is een enorme stap in efficiëntie in 1 keer. Ook vind ik het tof dat als er bij de ABC-panelen een cel kapot is, alleen die cel uitvalt en niet meteen 1/3 van het paneel."

Man van tegenstellingen

In zijn vrije tijd houdt Francis van krachtsport, maar hij heeft ook nog een minder milieuvriendelijke hobby waar hij soms wel een beetje mee in zijn maag zit: met zijn raceauto racen op een circuit. "Misschien dat ik daarom de drang heb om op andere vlakken zo goed mogelijk bezig te zijn, door mijn huis zo energiezuinig mogelijk te maken en door zo veel mogelijk vegetarisch of vegan te eten."

Verder houdt Francis erg van zingen, iets wat je misschien niet zou verwachten van iemand die graag zo hard mogelijk over een racecircuit scheurt. "Ik zit al sinds mijn vijftiende bij een jongerenkoor. Het is een kerkkoor, dus we zingen kerkmuziek, maar ook popnummers van bijvoorbeeld Michael Jackson en Bruno Mars. Dat is wel heel tegenstrijdig, want mijn favoriete muziekgenre is rock en heavy metal. Dus ook daarin ben ik weer een man van tegenstellingen. Maar ik vind het zingen in kameraadschap en de rust erg fijn. We gaan ook met z'n allen op kamp. Ja, het zijn nog steeds mijn beste vrienden."

Voor wie zin heeft om een keertje naar Francis te komen luisteren: houd de agenda van JOKO in de gaten ?

Vlees van afgeschoten wild

Tot slot zijn we benieuwd wat Francis al heeft gedaan om zijn eigen huis te verduurzamen. "Ik zit nu nog in een huurhuis en dan ben je gebonden aan je huurcoöperatie. Maar ik heb bijvoorbeeld wel gelobbyd om het enkelglas te vervangen door dubbelglas. Ook heb ik mijn cv-ketel laten vernieuwen en heb ik zelf radiatorfolie en tochtstrips aangebracht. Mijn nieuwe huis is een koophuis en daar ga ik het natuurlijk wel groots aanpakken met isolatie, zonnepanelen en wellicht zelfs elektrische verwarming."

Verder hebben Francis en zijn vriendin een moestuin en probeert hij zo veel mogelijk vegetarisch te eten. "Als ik toch vlees eet, dan is dat van afgeschoten wild. Dus van dieren die niet worden geslacht voor de vleesindustrie, maar omdat er te veel van zijn. Het is natuurlijk zonde als dat nergens naartoe gaat, dus dat kun je dan bestellen. Het kan ook zo zijn dat als je ergens trek in hebt, dat niet beschikbaar is. En dat is prima. We hoeven niet altijd maar te eten waar we trek in hebben, maar mogen ons ook best aanpassen aan wat beschikbaar is."

In de volgende editie van In 't zonnetje lees je alles over Francis' collega Ruben. Houd de Memodo-blog dus in de gaten!

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie