• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

De Solis hybride omvormers

Blogheader Solis hybride omvormer
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 03. november 2022
6 min. leestijd
Alexander_Sredanovic
Alexander Sredanović

Nieuw in ons assortiment: de Solis omvormers. Het merk Solis richt zich op stringomvormers en ze zijn ook bekend in het thuisopslag segment. Met de nieuwe Solis S6-hybride omvormer bieden ze een nieuwe 3-fase hybride omvormer aan op de Europese markt. 

In de blog gaan we in op de volgende onderwerpen:

 • De nieuwste technieken van de Solis S6-hybride omvormer;
 • De Solis hybride omvormer bij stroomuitval;
 • De installatie en het in bedrijf stellen van de Solis hybride omvormer;
 • De Solis PV-omvormers;
 • Solis en duurzaamheid;
 • Onze conclusie over het product.

De nieuwe technieken van de Solis hybride omvormer

De Solis S6 3-fase hybride hoogspanningsomvormer biedt drie of vier MPP-trackers. Dit maakt het legplan voor de PV-panelen flexibeler. Er kunnen tot vier strings op deze manier geplaatst worden, waarbij het maximum uit het systeem gehaald kan worden.

Het door het bedrijf ontwikkelde MPP-trackingmechanisme met nauwkeurig MPPT-algoritme kan een maximale conversie-efficiëntie DC naar AC van 99,1% bereiken.

Een nieuwe techniek is dat je de vlamboogdetectie functie (AFCI) kunt activeren. Omwille van brandpreventie zal zodra er stroom-vonken (=vlambogen) worden gedetecteerd ​​binnen een PV-reeks, het PV-systeem worden uitgeschakeld.

Met een ingangsstroom van 16A is de omvormer te combineren met moderne krachtige modules en kan al deze opgewekte elektriciteit effectief gebruiken. De maximum kortsluitstroom (Isc) is 24A. De maximale kortsluitstroom van de omvormer moet altijd hoger zijn dan die van de PV-module.

De Solis hybride omvormer bij stroomuitval

Hoe werkt de Solis hybride omvormer bij stroomuitval? Dat zit zo: omwille van mogelijke stroomuitval is in de hybride omvormer een schakelapparaat voor noodstroom geïntegreerd. Dit betekent dat specifieke, door de klant geselecteerde verbruikers van noodstroom kunnen worden voorzien, ook wel back-up stroom Light genoemd. De hybride omvormer is in staat tot zogenoemde ‘Black starts’. Black starts werken zo: met deze optie kan een batterij (zoals de BYD HVM of HVS batterij), die aan de omvormer is gekoppeld direct bij zonlicht starten; hierbij is geen netstroom nodig. Normaal gesproken geldt dat een PV-omvormer geen vermogen levert zonder netspanning, dat is het ingebouwde anti-eiland beschermingsmechanisme. De batterij kan zelfs bij stroomuitval en weinig zonuren tot een bruikbaar niveau opgevoerd worden. Ook beschikt de Solis hybride omvormer over PV-opladen, waarbij de batterij tijdens stroomuitval continue wordt opgeladen om de verbruikers van noodstroom te voorzien.

Met een laad- en ontlaadstroom van 25- en 50A stroomt de elektriciteit met stevig vermogen  in en uit de accu. Er worden maximaal 10 parallelle omvormers ondersteund.

In de tabel hieronder zie je alle kenmerken van de Solis hybride omvormers:

Solis hybride omvormer5kW6kW8kW10kW
Nominaal AC-vermogen5kW6kW8kW10kW
Totaal aantal MPP-trackers / stringverbindingen3/34/4
Stroomaansluiting3-fases
Batterijopslag van PV-omvormersJa
Maximaal vermogen in noodstroommodus8kVA, 60s9,6kVA, 60s12,8kVA, 60s16kVA, 60s
Aantal batterijaansluitingen1
Maximaal laad-/ontlaadvermogen van de batterij*5kW6kW8kW10kW
Vlamboogdetectie functie (AFCI)Ja*
Accessoires bij levering
 • 4 PV-stekker stabiel MC4 (4-6mm2)
 • 1 batterijconnector (10-16mm2)
 • 1 AC-stekker (kort)
 • 1 AC-zekeringstekker (lang)
 • beugel en schroeven
 • Eastron SDM630MCT Energiemeter 
 • 3 stroomtransformatoren
 • 8 RJ45-poorten
 • 1 Bluetooth-antenne
 • wifi-module
BeschermingsklasseIP66
Gewicht32,6 kg
Garantie5 jaar
Geschatte batterijcompatibiliteit
 • BYD HVM
 • BYD HVS

Installatie & inbedrijfstelling van de Solis hybride omvormer

Hieronder geven wij aan hoe je de Solis hybride omvormer installeert. Je begint met de muurbeugel voor de montage, deze zit in de verpakking bij de omvormer. Je bevestigt deze aan de muur; houd hierbij een afstand van 0,5 meter rondom de omvormer en de batterij aan ten behoeve van afkoeling door convectie.

De 3-fase slimme meter met drie stroomtransformatoren is inbegrepen, evenals een wifi-module die wordt gebruikt voor de inbedrijfstelling. Hiervoor heb je de SolisCloud app nodig. Het is ook mogelijk om de inbedrijfstelling via Bluetooth uit te voeren. 

Tijdens de eerste installatie stel je de werkmodi, de tijd, de netcode, de batterijopties en de telleropties in. Ook voor monitoring werk je met de SolisCloud. Je vindt in de app ook een systeemontwerper.

Ook in het Solis portfolio: PV-omvormers

Naast de Solis hybride omvormers biedt Solis ook PV-omvormers met een vermogen van 0,6 tot 255 kW aan. De omvormers zijn voorzien van de AFCI-functie en zijn compatibel met de nieuwste high-performance PV-modules.

De PV-omvormers voor woningen hebben een compact ontwerp en een laag gewicht, dat varieert tussen de 17,8 en 20 kg. De DC/AC-verhouding van deze omvormers is meer dan 150%. Ook de installatie en het onderhoud van PV-omvormers is relatief eenvoudig. Net als hybride omvormers zijn Solis PV-omvormers op afstand te bedienen met de SolisCloud-app. 

Wist je dat Solis PV-omvormers bijzonder veilig zijn? Ze werken namelijk met de automatische spanningsstabilisatietechnologie bij slechte netomstandigheden.

Internationaal bekend

Solis werd in 2005 in China opgericht en behoort tot Ginlong Technologies Company. Dit bedrijf produceert producten voor de PV-markt en bieden wereldwijd stringomvormers voor residentieel en commercieel gebruik aan. Op de Aziatische markt zijn ze nummer 1 onder de omvormerfabrikanten en ook internationaal verkopen ze in grote hoeveelheden 1- en 3-fase omvormers. 

En… ze zijn zelfs op grote hoogte te vinden: de Ginlong-omvormers staan namelijk ​​sinds 2015 op de Eiffeltoren in Parijs.

Solis & duurzaamheid

Solis vindt duurzaamheid in de hele keten van de producten belangrijk. Ze houden rekening met duurzaamheid in het productontwerp, het ketenbeheer, het afvalbeheer en energieverbruik. Kijken we naar het productontwerp dan worden de producten zo ecologisch verantwoord ontworpen; dat wil zeggen dat ze milieuvriendelijke materialen gebruiken om schadelijke stoffen te vervangen of verminderen. Ook door technische veranderingen probeert Solis zo min mogelijk materiaal te gebruiken. En wat ook belangrijk is: al het vaste bedrijfsafval wordt gerecycled.

Conclusie door Memodo

De Solis hybride omvormer is nieuw voor Memodo én voor de Europese markt. We vinden de drie MPP-trackers in de 5 en 6kW klasse en de vier MPP-trackers in de 8 en 10kW klasse. Je kunt hiermee vier strings realiseren met één omvormer. Met een ingangsstroom van 16A is de 3-fase Solis hybride omvormer afgestemd op de trend naar high-performance modules. Voor de toekomst zou het mooi zijn als de optie voor een SG-Ready interface voor het aansluiten van een warmtepomp wordt aangeboden.

Alles op een rijtje

 • Solis is nieuw in Europa en brengt daarnaast de S6-hybride omvormer op de markt;
 • de S6-hybride omvormer wordt geleverd met drie of vier MPP-trackers, een hoge ingangsstroom, AFCI en een schakelapparaat voor back-up stroom verlichting;
 • daarnaast heeft Solis een heel assortiment met stringomvormers, van klein tot heel groot;
 • voor het in bedrijf stellen en de monitoring van de Solis omvormers gebruik je de SolisCloud app of de SolisCloud.
Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie