• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

Het SolarEdge Home Systeem [alle producten]

Blogheader SolarEdge Home Systeem
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 03. oktober 2022
8 min. leestijd
Alexander_Sredanovic
Alexander Sredanović

Het SolarEdge Home Systeem: een systeem om alle apparaten thuis op de meest efficiënte manier met elkaar te laten werken. Wat houdt dit systeem in? En welke producten horen erbij? We leggen het je allemaal uit in deze Memodo blog. 

In deze blog leer je over:

 • het SolarEdge Home Systeem;
 • de componenten binnen het SolarEdge Home Systeem;
 • wat Memodo vindt van het SolarEdge Home Systeem.

Het SolarEdge Home Systeem en de componenten

Completer dan ooit: SolarEdge introduceert het Home System met back-upstroom modus. Een uitvinding die zijn naam eer aan doet. Nieuwe toevoegingen aan het portfolio voor thuissystemen zijn de SolarEdge Home laag voltage accu, de SolarEdge Home omvormer hub en de SolarEdge Home back-up interface. We laten je graag kennismaken met het nieuwe en complete SolarEdge Home System.

Met het Home Systeem biedt SolarEdge een bijna compleet assortiment en nieuwe producten voor de eigen woning aan. Het motto? ‘SolarEdge op het dak, in het gebouw en in de garage’. Met het SolarEdge Home Systeem wordt een onderscheid gemaakt tussen thuissystemen en systemen voor bedrijfsmatig gebruik. 

Dit zijn de componenten die binnen het SolarEdge Home Systeem worden aangeboden:

De belangrijkste uitvinding binnen het SolarEdge Home System: de laag voltage accu

SolarEdge biedt een laagspanningsbatterij voor thuisgebruik aan; het is een 48 V batterij die stapelbaar en schaalbaar is. Elke batterijmodule heeft een netto capaciteit van 4,6 kWh, en je kunt tot 5 modules in 2 torens combineren. Dit resulteert in 4,6 kWh tot 23 kWh nettovermogen per systeem.

 

De laagspanningsbatterij kan gecombineerd worden met de 3-fasen SolarEdge omvormer hub. De opslagunit kan op de vloer of aan de muur worden gemonteerd. De installatie is plug-and-play en de configuratie volgt in de SolarEdge SetApp.

Hoogspanningsopslag: de SolarEdge hoog voltage accu voor thuisgebruik

Naast de laagspanningsbatterij is er ook de SolarEdge Home hoog voltage accu. Deze is compatibel met 1-fase omvormers en kan ook worden gecombineerd met de eerdere HD Wave-omvormers met behulp van een SolarEdge Home netwerk plug-in. De hoogspanningsbatterij heeft een nettocapaciteit van 9,7 kWh. Je kunt tot 3 batterijen parallel op één omvormer aansluiten. De batterij kan zowel binnen als buiten worden gemonteerd. Wandmontage is mogelijk met handgrepen; vloermontage kan door het aanbrengen van een bodemplaat worden gerealiseerd. Hiervoor zijn passende accessoires verkrijgbaar.

De hybride variant: SolarEdge Home omvormer hub

Wanneer een opslagsysteem en een omvormer van dezelfde fabrikant komen, betekent dit meestal méér capaciteit, een hoger rendement en één aanspreekpunt voor vragen. Voor de nieuwe laagspanningsbatterij brengt SolarEdge de bijpassende hybride omvormer op de markt. De SolarEdge Home omvormer hub is verkrijgbaar met 5 kVA, 8 kVA of 10 kVA vermogen.  

SolarEdge verdeelt zijn omvormers niet langer in 1-fase en 3-fasen systemen, maar in: (1) Home Hub, d.w.z. hybride omvormers en (2) Home Wave, d.w.z. PV-omvormers. De Home omvormer hubs zijn al voorzien van de nieuwe communicatie-interface van het Home Network. Op deze manier kunnen ze communiceren met alle andere SolarEdge Home producten. Je installeert de omvormer hub zonder datakabel; deze is in het Smart Home-netwerk van de fabrikant verwerkt.

Alleen PV: SolarEdge Home Wave omvormers 

De tweede categorie omvormers, de Home Wave omvormers, zijn pure PV-omvormers en ook uitgerust met het Home Network. Ook zij kunnen communiceren met de SolarEdge-reeks. Tot deze categorie behoren zowel 1-fase als 3-fasen systemen.

De back-upstroom leverancier: SolarEdge Home back-up Interface 

Met de SolarEdge Home back-up interface biedt SolarEdge voor het eerst de optie 'back-upstroom'. Hiervoor moet je de back-up interface combineren met de SolarEdge Home Hub en de SolarEdge Home accu. Het systeem is beschikbaar in zowel een 1-fase als een 3-fasen variant. Is er een stroomstoring? Dan schakelt het back-upsysteem in minder dan 3 seconden over op de back-upstroom modus. Op deze manier wordt het huis voorzien van elektriciteit uit de thuisbatterij. Dit alles met een vermogen van maximaal 2,5 kVA per fase.

De energiemeter: SolarEdge Home Energy Meter 

De nieuwe slimme meter van SolarEdge, de Home Energy Meter, voegt zich bij de Modbus energiemeter. Dit product is gericht op de doelgroep: huiseigenaren. De meter is compact, klemt rechtstreeks op de DIN-rail en past in elke meterkast. Nieuw is dat de meter geïntegreerde stroomtransformatoren heeft. Hij meet dus rechtstreeks en heeft geen externe stroomtransformatoren nodig. Je kunt het apparaat zowel voor 1-fase als voor 3-fasen systemen gebruiken. Ook nieuw is de display; deze heeft de Modbus-meter niet. De Home Energy Meter wordt geleverd met de Home Network communicatie-interface in het lage frequentiebereik en kan dus communiceren met alle nieuwe SolarEdge Home componenten.

De module-optimalisatoren: de nieuwe SolarEdge S-Optimizer

De nieuwe module-optimalisatoren van de S-serie werden al in 2021 gelanceerd. Hiermee verkleint SolarEdge zijn optimizer-portfolio in de enkele optimizers tot de S440 en S500 en stemt het zijn optimizers af op nieuwe modulegeneraties met steeds hogere vermogensklassen en kortsluitstromen. De SolarEdge optimizers S440 en S500 worden aangevuld door de S500B voor speciale projecten met korte strings, hoge spanningen of hoge stromen. 

SolarEdge op het dak: de SolarEdge Smart Module

SolarEdge biedt al enige tijd de Smart Module aan. De standaard zonnepanelen module wordt geleverd met een wit achterblad. Daarnaast is de Smart Module ook verkrijgbaar in een zwarte uitvoering. De modules worden geleverd met geïntegreerde module-optimalisatoren. De belofte aan de markt? Tijdbesparing; zowel bij de materiaalbestelling als bij de installatie en het in werking stellen.

SolarEdge in de garage: SolarEdge laadstation 

Op het gebied van elektrische mobiliteit en laadstations, heeft SolarEdge de afgelopen tijd een eigen laadstation aan zijn portfolio toegevoegd. Het vermogen kan oplopen tot 22 kW. Het apparaat is er in een eenvoudige versie en in een uitgebreide versie met RFID-activering en MID-conforme meter. Vanaf eind 2022 zal het SolarEdge laadstation ook worden geleverd met een geïntegreerd thuisnetwerk. Dit betekent betrouwbare en vooral draadloze communicatie, waarvoor een ethernet kabel of WiFi nodig is.

Toebehoren: SolarEdge Home Smart-onderdelen

Voor de Smart Home van de toekomst zullen SolarEdge Smart Home apparaten ook beschikbaar zijn als SolarEdge Home apparaten met Home Network interface. Wij verwachten deze producten later dit jaar. Deze omvatten een stopcontact en schakelaar voor thuisgebruik, die in staat zullen zijn om individuele aangesloten apparaten aan te sturen. Voor verwarmingselementen, de warmwaterregelaar en warmtepompen is er een Home-schakelcontact: een potentiaalvrij contact.  

De centrale: SolarEdge Home Network 

Het thuisnetwerk is een draadloze laagfrequente communicatie-interface. Bij een "Lage frequentie" denk je misschien aan iets negatiefs, maar dat hoeft niet. De frequentie van het thuisnetwerk concurreert daardoor namelijk niet met draadloze WiFi- of mobiele netwerken met een hoge frequentie. Bovendien werken alle zenders/ontvangers van het thuisnetwerk als een 'mesh'-netwerk, zodat elk extra apparaat het netwerk versterkt en uitbreidt.

Conclusie door Memodo 

SolarEdge maakt met zijn Home Systeem een duidelijk verschil tussen thuissystemen en systemen voor bedrijfsmatig gebruik. Met de nieuwe laagspanningsopslag, de bijpassende hybride omvormer en de nieuwe back-up interface kan voor het eerst ook een back-up stroomnet worden opgezet. 

Met de SolarEdge Home en het energiebeheersysteem kan SolarEdge op een slimme manier alle 3 energiesectoren met elkaar verbinden, d.w.z. elektriciteit, mobiliteit en warmte. Bovendien creëert SolarEdge een betrouwbare draadloze communicatie-interface met het thuisnetwerk, wat veel tijd en moeite bespaart. 

Of we nog wensen hebben voor toevoegingen aan het SolarEdge Home Systeem? Ja! Wij zouden graag een communicatie-interface voor warmteopwekkers, zoals warmtepompen zien. Die gaan verder dan een potentiaalvrij contact of SG-Ready. 

Ook klaar voor de toekomst en de producten bestellen? Kijk voor ons aanbod aan SolarEdge Home Systeem producten hier of neem contact op met onze sales afdeling via 088-0087200 (maandag t/m vrijdag van 9:00-17:00).

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie