• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

De SMA Sunny Tripower X

Blogheader SMA Tripower X
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 08. juni 2022
6 min. leestijd
Alexander_Sredanovic
Alexander Sredanović

Na de SMA hybride omvormer staat het bedrijf uit het Duitse Kassel nu in het zonnetje met de Sunny Tripower X-omvormer. De nieuwe omvormer vult een tekort op en heeft interessante nieuwe functies. Bij Memodo weten wij het zeker: dit is de PV-omvormer van de toekomst.

SMA Sunny Tripower X: ontwikkeld voor grote en kleine projecten

SMA lanceert de nieuwe PV-omvormer serie SMA Sunny Tripower X; deze vervangt de Sunny Tripower TL-30 serie. De omvormer is geschikt voor zowel grotere systemen voor thuisgebruik als kleinere bedrijfsmatige projecten. En waar de Duitsers wel trots op zijn: helemaal 'Made in Germany'.

De nieuwe SMA Sunny Tripower X is verkrijgbaar met een 12, 15, 20 en 25  kVA AC-uitgang en dicht het gat tussen de SMA Sunny Tripower 10.0, de SMA CORE 1 met 50 kVA en de SMA CORE 2 met 110 kVA. De Tripower X wordt geleverd met een geïntegreerde systeembeheerder. Dit maakt een centrale net- en systeembeveiliging mogelijk. Daarvoor is een dome schakelaar geïntegreerd. Er is dus alleen een eenvoudige netvoedingsmonitor nodig.

Ook wordt de PV-omvormer geleverd met 3 MPP-trackers. De nieuwe SMA omvormerserie kan aan de DC-zijde tot 150 % worden overgedimensioneerd. Dit geeft diverse opties tijdens het ontwerpen van de PV-installatie.

Een intelligent product

SMA heeft een aantal intelligente technische snufjes, zoals een vlamboog onderbreking functie (AFCI) geïntegreerd in de Sunny Tripower X. Dit is een veiligheidsmaatregel ter voorkoming van brand aan de DC-zijde. Stel je voor dat in het PV-systeem vlambogen ontstaan, dan wordt de stroomtoevoer automatisch uitgeschakeld. SMA Dynamic Power Control regelt dynamisch het actieve en reactieve vermogen. Daarnaast gaat de SMA ShadeFix MPP-Tracking technologie gedeeltelijke beschaduwing tegen.

De SMA Sunny Tripower X-omvormers hebben een I-V-karakteristiek-diagnose, waarbij het spannings- en stroom gedrag van PV-modules in een string wordt vergeleken met eerder gemeten waarden in gelijkwaardige condities. Indien een afwijkende waarde gemeten wordt, kan een oneffenheid in de string (bijvoorbeeld een vuil paneel) in een vroeg stadium worden geïdentificeerd. De I-V-karakteristiek-diagnose is een techniek die ook al in de SMA CORE 1 is opgenomen. 

Ook tijdens het onderhoud heeft SMA een handige techniek ontwikkeld. Zo kun je door de I-V karakteristiek-diagnose de stroom/spanningskarakteristiek van de aangesloten strings meten en in kaart brengen. Je kunt zo bijvoorbeeld glasbreuk in PV-modules of gedeeltelijke beschaduwing van modules vaststellen. Met de interpretatie van de gemeten grootheden kun je vervolgens de kwaliteit en de algemene prestaties van het PV-systeem evalueren en de PV-opbrengst verhogen. Uiteraard is in het geval van schaduw de situatie complexer dan wanneer er een of meerdere niet goed werkende modules zijn: schaduwwerking is een functie van de grootte van het voorwerp dat schaduw werpt, geografische coördinaten, tijd van het jaar en tijdstip op de dag.

Merk je dat deze informatie niet direct uit de interpretatie van de I-V grafieken komt? Dan helpen één van onze technische experts je graag! 

Ontwikkelde monitoringfunctie

De Sunny Tripower X kan een belangrijke bouwsteen binnen het SMA Energy System Home & Business vormen door te functioneren als systeembeheerder. Je kunt een energiemeter en maximaal 5 SMA omvormers, waaronder een CORE 1, samenvoegen. Ook een rimpelspanningsontvanger (FRE) kan de systeembeheerder aansturen. Voor systemen tot 135 kVA kan door een System Manager een directe vermarkting via SMA SPOT worden uitgevoerd. Hiervoor is dus geen extra Data Manager M nodig.

Installeer je een PV-systeem van meer dan 135 kVA? Dan is de bekende Data Manager M vereist. Als een EV-laadstation (SMA/Mennekes) of een warmtepomp (Stiebel Eltron) intelligent aangestuurd moeten worden, dan heb je ook een SMA Sunny Home Manager 2.0 nodig. Een Sunny Home Manager 2.0 is ook nodig voor het op prognoses gebaseerde opladen en ontladen van een batterij.

Ontwikkelde hardware

De nieuwe Sunny Tripower X units wegen maar 35 kg. Een heel stuk lichter dan zijn voorgangers dus, die 61 kg wegen. Wat daarnaast belangrijk is om te weten is dat de Sunny Tripower X apparaten alleen geleverd worden zonder display. Om een betere koeling te bereiken, heeft SMA de volgorde van de componenten geoptimaliseerd. Digitale ingangen en een multifunctioneel relais zijn aanwezig. Vanaf Q3 2022 zal de nieuwe serie met een achteraf in te bouwen RS485-interface worden uitgebreid. Dit betekent dat je de Tripower X ook kunt gebruiken voor bestaande systemen met RS485-communicatie.

Hieronder hebben we alle productkenmerken van de nieuwe SMA Tripower X (STP-TL-X) vergeleken met de STP-TL-30.

Omvormer serieSTP-TL-30STP-TL-X (nieuw)
Netaansluiting3-fasen3-fasen
AC-vermogen in kVA15 / 20 / 2512 / 15 / 20 / 25
Max. kortsluitstroom per MPPT43 A35 A
Max. MPP ingangsstroom33 A24 A
Aantal MPP-trackers23
Optioneel integreerbare DC- overspanningsbeveiligingDC SPD Type 2DC SPD Type 1/2 of DC SPD Type 2
DisplayMet en zonderZonder
Gewicht (kg)6135
Directe vermarkting SMA Spot-Ja
Vlamboogbeveiligingsfunctie (AFCI) / I-V generatordiagnostiek-Geïntegreerd / vanaf Q3 2022
Geïntegreerde dome schakelaar voor een centrale net- en systeembeveiligingNeeGeïntegreerde dome schakelaar via externe netwerkbewaking aan te sturen
Interface RS485-Optioneel vanaf Q3 2022
Digitale ingangen-6 stuks geïntegreerd, o.a. voor FRE

Ontwikkeld voor snelle montage

De nieuwe serie omvormers worden aan de wand gemonteerd. Een muurbeugel is bij de levering inbegrepen. Hoe installeer je de omvormer? In het kort: voor de installatie moet het deksel van de omvormer worden losgeschroefd, waarvoor 10 schroeven worden verwijderd. Vervolgens kun je onder meer de wisselstroom, LAN-kabel, DC-overspanningsbeveiliging en de FRE aansluiten.

Conclusie door Memodo

Bij Memodo zien we dat de SMA Sunny Tripower X-serie de welbekende STP-TL 30-serie heeft vervangen. Met nieuwe kenmerken en functies is het product ‘’fit for the future’’ en interessant voor thuisgebruik en bedrijfsmatige projecten. De unit vormt de interface tussen de Sunny Tripower 10.0 met 10 kVA, de CORE 1 met 50 kVA en de SMA CORE 2 met 110 kVA. En dit is ook het noemen waard: de Tripower X kan de functies van systeembeheerder overnemen en dus is rechtstreekse vermarkting via SMA Spot mogelijk. De nieuwe serie omvormers is veel lichter dan zijn voorgangers en biedt een geïntegreerde dome schakelaar, 6 digitale ingangen en RS485-interface (vanaf Q3 2022).

Alle voordelen van de SMA Sunny Tripower X op een rij:

 • SMA lanceert de Sunny Tripower X voor grotere thuissystemen en kleine commerciële projecten;
 • tot 135 kVA heb je met de Sunny Tripower X geen Data Manager M voor directe vermarkting nodig;
 • een geïntegreerde dome schakelaar voor een centrale net- en systeembeveiliging op laagspanningsniveau en zes digitale ingangen, waarop ook een FRE kan worden aangesloten, zijn inbegrepen.
Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie