• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

Onze Memodo oprichters aan het woord [Interview]

De drie directeuren
Bijgewerkt op 05. september 2022
6 min. leestijd
Antal_Krootjes
Antal Krootjes

Een woonkamer, drie telefoons en een briljant idee: zo veroverden onze Memodo oprichters Tobias Wenleder, Enrico Brandmeier en Daniel Schmitt in 2013 de zonne-energiemarkt. Zag het er toen rooskleurig uit voor de branche? Nee, totaal niet!

Door de verlaging van de overheidssubsidies voor elektriciteit die aan het net wordt geleverd, leek het bezit van een zonnepaneel systeem niet langer rendabel en dreigde de markt in te storten. Maar… onze oprichters waren niet uit het ''zonnepanelen veld'' te slaan en kwamen met een vernieuwende technologie: de opslag van elektriciteit. Hun droom? De grootste elektriciteitsopslag dealer in Duitsland worden. 

Het Memodo avontuur begon...

…tijdens een vakantie die de drie vrienden samen aan het Gardameer doorbrachten; net op het moment dat Tobias Wenleder en Enrico Brandmeier aan het einde van hun studie waren. 

“Welke toekomstmogelijkheden de PV-industrie had, was een steeds terugkerend onderwerp in de tijd dat ik mij niet uitgedaagd voelde in mijn oude baan als verkoopmanager”, herinnert Daniel Schmitt zich. Eenmaal thuis aangekomen gingen de mannen meteen aan de slag. Ze haalden de oude woonkamer van Daniel leeg, er werden een paar bureaus in geplaatst en toen was het mensen bellen, bellen en bellen. 

Onze Memodo oprichters profiteerden van de lage toetredingsdrempels in de stilstaande zonnepanelen markt en profileerden zich als een klein, maar zeer flexibel bedrijf. Ze hadden geluk dat ze in een goede tijd zaten en doorgingen. Tot op de dag van vandaag runnen ze de start-up in gelijke aandeelverhoudingen: “Ieder van ons heeft volledige beslissingsbevoegdheid”, benadrukt Tobias Wenleder, “We vertrouwen elkaar blindelings”.

Voor wat betreft de financiering zagen ze vanaf het begin af van investeerders. Ze zorgden voor een starterskrediet en eigen spaargelden voor het nodige aanvangskapitaal. En toch waren er in het begin nauwelijks klanten die geïnteresseerd waren in de opslagsystemen die zij naast de zonne-energiesystemen aanboden.

Een nieuwe weg inslaan

Het motto van de jonge ondernemers? Vernieuwing!

‘’Memodo was de eerste zonnepaneel groothandel voor elektriciteitsopslag met een online shop en gratis trainingen waar zonne-energietechnici en installateurs informatie konden krijgen via adviesvideo's, webinars en persoonlijke chats’’

Daarnaast voorzagen ze hun partnerbedrijven in heel Duitsland van informatiemateriaal. En last but not least: Memodo kende kredietlimieten toe waardoor klanten op rekening konden bestellen en inkopen. Een praktijk die in die tijd erg vernieuwend was.

In de tijd van de oprichting van Memodo wisten veel installateurs niet wat een elektriciteitsopslagsysteem was en hoe ze dit nieuwe product aan eindklanten moesten verkopen. Een grote uitdaging dus! Vertrouwen winnen en de nieuwe technologie verder ontwikkelen was het eerste wat de ondernemers deden. 

"Het doorgeven van de technische know-how aan onze installateurs was de juiste beslissing", zegt Daniel Schmitt. Wat Memodo op dit punt geholpen heeft, is de kennis van hun medewerkers. Met de jarenlange ervaring binnen de branche konden ze komen tot een strategie om kennis met elkaar, op hetzelfde niveau, te delen. Hallo, groei van Memodo! 

Het Memodo succes

“Er waren veel hoogte- en dieptepunten, maar we waren ervan overtuigd dat we op de juiste weg zaten”, zeggen de Memodo ondernemers. Hun droom om te bouwen aan de toekomst van elektriciteitsopslag ging vanaf 2014 echt hard toen bekende fabrikanten zoals Samsung, Sony, SolarEdge en LG Electronics zich bij het bedrijf aansloten. Naarmate de vraag toenam, groeide ook het team van de start-up, die nu uit meer dan 30 medewerkers op de locaties München en Neurenberg bestaat. “Wij zijn een bonte mix van ervaren, technisch zeer bekwame professionals en jonge, zeer gemotiveerde collega’s. Deze combinatie zorgt voor flow bij Memodo, zodat we zeer snel kunnen inspelen op nieuwe markten”, zeggen de ondernemers dolenthousiast.

Voor de samenwerkingspartners van Memodo zet de organisatie net een stapje extra, bijvoorbeeld bij de marktintroductie van producten. Eén van de grootste successen tot nu toe is de Tesla Powerwall. De Powerwall is een thuisopslagsysteem met geïntegreerde autotechnologie dat Memodo in 2016 als eerste bedrijf in Europa hebben gelancheerd. 

‘’Het succes van Memodo in één zin? In meer dan 100 opleidingssessies de know-how van Memodo overbrengen aan 1.000+ partnerbedrijven’’

Van woon- naar kantoorkamer

Na meer dan 5.000 geïnstalleerde stroomopslagunits hebben onze Memodo oprichters hun voormalige woonkamer natuurlijk allang ingeruild voor een bedrijfskantoor, voor de kenners: in de wijk Maxvorstadt in München. Dit jaar wordt een jaaromzet van 45 miljoen euro verwacht. “Wat ons bij elkaar houdt, is de wens om een bedrijf te hebben waar iedereen plezier heeft”, zegt Enrico Brandmeier met grote glimlach.

''We gaan de energiesector met blockchain, elektromobiliteit en de verandering in het milieubewustzijn mixen en de sector daarmee in beweging brengen''

De volgende reis? Die gaat naar Korea, de VS en China met als doel om samen met de partners de laatste technische ontwikkelingen binnen de branche op te snuiven. Zo is Memodo altijd een stap voor op de concurrentie!

De energiemarkt 2.0

Memodo staat op het punt een nieuw tijdperk in te gaan, de energiemarkt 2.0. Dit als één van de toonaangevende spelers. Onze oprichters willen dat Memodo boven zijn rol als grootste Duitse handelaar in elektriciteitsopslag uitstijgt en een voorloper wordt op het gebied van hernieuwbare energie. Hoe ze dat gaan doen? Door nieuwe projecten te starten, waaronder één met de groene stroomaanbieder Polarstern. In de toekomst krijgt iedere eigenaar van een zonne-energiesysteem met elektriciteitsopslag de mogelijkheid om zijn zelf geproduceerde stroom via een community te delen en zo direct deel te nemen aan de elektriciteitsmarkt. Achter dit project schuilt het idee van een transparante energievoorziening, zodat zoveel mogelijk gezinnen onafhankelijk kunnen worden van grote bedrijven en zichzelf van schone stroom kunnen voorzien als onderdeel van een gedeeld platform.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie