• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Elektrische auto's en de netaansluiting

Een witte auto staat geparkeerd voor een huis op de oprit.
Kennis over e-mobility
Bijgewerkt op 06. oktober 2022
4 min. leestijd
Antal_Krootjes
Antal Krootjes

Hoe kun je een elektrische auto thuis opladen? En wat heeft de netaansluiting hiermee te maken? Hoe installeer je een laadpaal via de netaansluiting? Je leest het allemaal in deze Memodo blog over elektrische auto's en de netaansluiting.

In deze Memodo blog gaan we in op de volgende onderwerpen:

  • wat is de netaansluiting?;
  • de elektrische auto en de netaansluiting thuis;
  • het laadvermogen van een elektrische auto;
  • de installatie van een laadpaal op de netaansluiting.

Wat is de netaansluiting?

Eerst een lesje 'netaansluiting'. De meterkast is het centrale verdeelstation voor een huis. Door de netaansluiting komt de stroom vanuit het net het huis binnen en wordt vervolgens verdeeld over alle apparaten. De netaansluiting van het huis geeft aan hoeveel vermogen er tegelijkertijd het huis in, of uit kan gaan. Dit wordt aangegeven door middel van de maximale hoeveelheid ampères en het aantal fases waarmee het huis is aangesloten. 

We gebruiken tegenwoordig steeds meer stroom thuis. Het is dus nodig om grotere aansluitingen op het net te maken. Steeds meer huizen krijgen een 1-fase aansluiting aangesloten op het 3-fase net. Waar je ook voor kunt kiezen is het verzwaren van de aansluiting door het verhogen van het aantal ampères dat door de aansluiting kan gaan. De meest gangbare aansluitingen in Nederland zijn 1 x 25A, 1 x 35A en 3 x 25A. Hierin staan de ‘1’ en de ‘3’ voor de fases en de 25A en de 35A voor het vermogen per fase. 

Het Nederlandse laagspanningsnet werkt op 230V. Even een berekening: heb je een aansluiting van 3 x 25A? Dan heb je 230 x 25= 5,750W aan maximaal vermogen per fase, en in totaal 17,250W of 17.25kW. 

Wil je meer weten over het berekenen van vermogens en de regels over kabeldiktes? Bekijk dan deze link. Wat belangrijk is om te weten is dat je kijkt naar:

  • de beveiliging van de kabel; en als het een automaat is wat de karakteristiek is;
  • welk materiaal de geleider is gemaakt (aluminium of koper);
  • hoe het thermisch zit; liggen de kabels goed geventileerd op een open kabelgoot of zitten ze in een geïsoleerde muur?;
  • het materiaal waarvan de isolator van de kabel is gemaakt.
In Nederland is de YMvK kabel (XLPE) gangbaar terwijl in Duitsland de NYM-J installatiekabel de standaard is; die met PVC geïsoleerd is. Hierdoor mag de Duitse kabel minder heet worden. In de praktijk betekent dit, dat je voor hetzelfde vermogen een één maat dikkere kabel nodig hebt. Een belangrijk voordeel is dat de kabel verliezen behoorlijk beperkt blijven!

Opladen elektrische auto en de netaansluiting thuis

Een elektrische auto kan opgeladen worden via de netaansluiting thuis. Als gebruiker van een elektrische auto geeft meer mogelijkheden voor het opladen van de auto. 

Wil je een laadpaal installeren? Let dan op onderstaande punten voor het bepalen van de juiste laadpaal en laadcapaciteit:

  1. de netaansluiting van het huis;
  2. het laadvermogen van de auto;
  3. de inrichting van de meterkast.

Het laadvermogen van een auto

Het laadvermogen van de auto wordt aangegeven in kW. Er wordt een verschil gemaakt in snelladen (DC) en gewoon laden (AC). De meeste nieuwe elektrische auto’s kunnen opgeladen worden met een DC-vermogen van ca. 100 kW en een AC-laadvermogen van 11 of 22 kW.

Een Skoda ENYAQ, in 2021 de meest verkochte elektrische auto in Nederland, heeft een DC-laadvermogen van 50kW en een AC-laadvermogen van 11kW. Voor dit type auto is het dus niet nodig om een laadpaal te installeren met een hoger vermogen

Installatie laadpaal op netaansluiting

Installeer je een laadpaal? Houd dan rekening met de ruimte in de meterkast. Hiermee bedoelen we dat je kijkt hoeveel vermogen al is aangesloten en of het vermogen dat erbij komt nog wel op de aansluiting past.

Ga er vanuit dat alle apparaten tegelijk aan staan, zo heb je een goed beeld van het totale vermogen van de meterkast

Laadpalen met de zogeheten ‘load balancing’ mogelijkheid spelen hier slim op in. De laadpaal kan hierbij zijn vermogen op ieder moment verlagen. Hierbij wordt gekeken wat de maximale beschikbare hoeveelheid stroom is die door de meterkast naar de laadpaal kan stromen. 

Denk je nu: ik heb al veel geleerd door deze Memodo blog, maar ik wil graag nog advies? Neem dan hier contact met ons op! Wij helpen je graag. 

Wil je ons mooie aanbod aan oplaadstations en accessoires ontdekken én direct bestellen? Klik hier.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie