• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

De uitdagingen op de batterijopslagmarkt

De uitdagingen op de batterijopslagmarkt
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 29. december 2022
7 min. leestijd
Antal_Krootjes
Antal Krootjes

In 2022 is de batterijopslag markt in Nederland enorm gegroeid. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn de netcongestieproblematiek, de hoge elektriciteitsprijzen en de stop op Russisch gas. Netbeheerders geven aan dat er al voor 20 gigawatt aan aanvragen voor batterijen zijn gedaan. Je leest er alles over in deze Memodo blog.

In deze Memodo blog gaan we in op de volgende onderwerpen: 

  • de ontwikkelingen op de batterijopslagmarkt in 2022
  • de wereld van de thuisbatterij subsidies voor 2023
  • welke kennis nodig is voor de toekomst van de batterij

De ontwikkelingen op de batterijopslagmarkt in 2022

Brancheorganisatie Energy Storage NL behartigt de belangen voor de batterijopslag markt en houdt zich bezig met de verbetering van wet- en regelgeving. Zoals we al eerder geschreven hebben is Minister Jetten bezig om een routekaart Energieopslag te ontwikkelen om duidelijkheid te geven aan de branche wat de toekomstplannen zijn.

In 2022 is de markt in de opslag van energie enorm gegroeid. De belangrijkste oorzaken hiervan hebben we hierboven benoemd. Mooi nieuws: er is inmiddels al 150 megawatt aan batterijopslag geïnstalleerd in Nederland. De brancheorganisatie maakt hierin onderscheid tussen stationaire opslag, decentrale opslag en warmteopslag.

Bij stationaire opslag hebben we het over opslag voor wind- en zonneparken. Dit zijn grote batterijsystemen die worden gezien als verbruiker waarvoor transporttarieven worden gerekend. Het nadeel is dat dit enorme kosten met zich meebrengt. Voor financiers is er voor dit segment een grote onzekerheid door het gebrek aan wet- en regelgeving en de opbrengsten voor de toekomst door de instabiele energieprijzen. Stationaire opslag is meestal op centraal niveau geregeld.

Een ander soort batterijopslag is de decentrale opslag rondom buurt- en thuisbatterijen. De brancheorganisatie heeft aan de overheid het advies uitgebracht om thuisbatterijen toe te voegen aan de ISDE-regeling. Minister Jetten is hier nog geen voorstander van vanwege de netbalans. Maar… er is wel veel interesse bij particulieren! Laten we voor 2023 hopen dat het advies wordt overgenomen en thuisbatterijen in de ISDE-regeling worden opgenomen.

Als derde manier van opslag kijkt de brancheorganisatie naar warmteopslag.

Bij warmteopslag moet je denken aan het opslaan van warmte voor gebruik later. Je kunt warmte opslaan voor een gewenste termijn, zoals een uur, dag, week of zelfs een heel seizoen. Mooie voorbeelden van warmteopslag zie je bij tuinders, warmtenetten, individuele gebouwen en zelfs woningen.

Energy Storage NL geeft aan dat zowel op wijk- als huisniveau het gebruik van warmteopslag toeneemt. In de wijk wordt vaak samengewerkt met woningcorporaties en voor woningen concurreert het met de batterij. De twee grote voordelen van warmteopslag is dat het goedkoper is en je het voor een langere tijd kunt opslaan.

Een nationaal doel; dat is belangrijk voor het versnellen van de batterijopslagmarkt in Nederland. Er zijn nationale doelstellingen opgesteld voor 2030 en 2050. Via de routekaart Energieopslag moet bekeken worden welke typen opslag bijdragen aan die doelstellingen. Het flexibel tendersysteem zal de mogelijkheid bieden om te sturen op de gestelde doelen, waardoor batterijopslag gestimuleerd gaat worden.

Bron: solar365.nl

De subsidies voor thuisbatterijen in 2023

We vallen gelijk met de deur in huis: Nederland heeft voor particulieren nog geen specifieke subsidie voor thuisbatterijen. Waarom niet zou je denken? Het zit zo: zoals we hierboven al aangaven heeft de branchorganisatie Energy Storage NL een advies uitgebracht aan de overheid om thuisbatterijen toe te voegen aan de ISDE-regeling. Ook zitten andere belangengroepen niet stil, want een meerderheid van de mensen zouden batterijopslag landelijk willen financieren. Zo wilt Groenlinks al een tijdje batterijen aan de SDE+++ regeling toevoegen. De vraag is nu of een thuisbatterij nu al interessant is voor particulieren? Het antwoord is ja!

Neem hier alvast een kijkje in het opslagbatterijen aanbod bij Memodo. Wil je de actuele voorraad en prijzen weten? Neem dan even contact op met onze vertegenwoordigers via 088-0087200 of mail naar sales@remove-this.memodo.nl

Ook zonder subsidie is de thuisbatterij een goede investering. Met een thuisbatterij vergroot jouw klant de zelfconsumptie van duurzame energie en wordt er bespaart op de elektriciteitsrekening. Zeker in deze tijd een enorm voordeel. Er zijn drie factoren die het interessant maken om een thuisbatterij aan te schaffen:

1. De enorm hoge energieprijzen

Iedereen heeft er momenteel mee te maken, de hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Heeft jouw klant al zonnepanelen op het dak? Dan is het interessant om deze te koppelen aan een thuisbatterij, zodat je veel minder afhankelijk bent van de schommelende energieprijzen. Met een batterij verhoogt de klant de zelfconsumptie naar 60% - 80%. Het resultaat is dat de energierekening beperkt blijft en dat ze jaarlijks geld besparen.

2. De afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025

De salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd. Het salderen kun je zien als een ‘gratis batterij’: het overschot aan opgewekte duurzame energie kan de consument terugleveren aan het net. Je krijgt daarvoor een vergoeding die net zo hoog is als het tarief voor de afgenomen energie. Kun je vanaf 2025 dan niet meer stroom salderen? Jawel, maar het percentage zal jaarlijks dalen. Het terugleveren van duurzame energie wordt dus elk jaar financieel minder aantrekkelijk. De oplossing is een thuisbatterij waardoor je minder van het net afhankelijk bent en je de zelfopgewekte stroom direct kunt opslaan.

3. Het voorkomen van overbelasting van het elektriciteitsnet

Er komt steeds meer zonne- en windenergie op het net; geweldig nieuws zou je zeggen. Niets is minder waar… Doordat steeds meer duurzame energie geproduceerd wordt is er meer overtollige productie van elektriciteit, dat de stabiliteit van het net in gevaar brengt. Een thuisbatterij en grote batterijen voor industriele opslag zouden een mooie oplossing kunnen zijn om de hoge elektriciteitspieken te vermijden en het elektriciteitsnet te helpen.

Onze conclusie is dat ook zonder subsidies een thuisbatterij voor jouw klant financieel aantrekkelijk kan zijn. Gemiddeld kost een thuisbatterij tussen de €4.000-€10.000. Voor veel mensen is dit een een flinke investering zonder subsidie, maar door de hoge energieprijzen en de afbouw van de salderingsregeling wordt deze investering steeds interessanter. Als we kijken naar onze fabrikanten dan zien we dat thuisbatterijen steeds verder ontwikkeld worden. Goed nieuws! Door de concurrentie die nu al is ontstaan stijgt de kwaliteit en dalen de prijzen. We zullen zien wat 2023 de batterijopslag markt gaat brengen.

Bron: thuisbatterij-expert.nl

Jouw kennis over batterijopslag

Om als markt in zijn geheel te groeien moet je als installateur op de hoogte blijven van alle technologische ontwikkelingen van de batterij. Kennis opdoen over de installatie van een thuisbatterij is essentieel voor de groeiende batterijopslag markt. Maar dat niet alleen, veiligheid is daarbij ook een belangrijk thema. Het veilig installeren van een batterij bij de klant thuis is belangrijk. Onze tip vanuit Memodo: zorg ervoor dat jouw kennis over de techniek van de opslagbatterij op orde én verdiep je daarnaast in de veiligheid. Dit is een tipje van de sluier want in de toekomst kun je via onze Memodo Academy alles leren over de installatie en veiligheid van de batterij.

Bron: solar365.nl

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie