• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

Wat is een laagspanningsbatterij? Voordelen en gebruikssituaties

laagspanning
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 04. december 2023
7 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

Als je op zoek gaat naar een batterij voor thuisgebruik of commercieel gebruik, kun je kiezen tussen een laagspanningsbatterij of een hoogspanningsbatterij. Beide hebben hun voor- en nadelen en specifieke gebruikssituaties. In deze blog gaan we in op de laagspanningsbatterij.

Wat is een laagspanningsbatterij?

Een laagspanningsbatterij (LV-batterij, low voltage) is een batterij met een spanning van maximaal 60Vdc. De 'druk' is dus veel lager dan bij een hoogspanningsbatterij. Vergeleken met een hoogspanningsbatterij gaat er bij een laagspanningsbatterij meer stroom door de kabel. De stroomkabel moet dus dikker zijn dan bij een hoogspanningsbatterij.

Een laagspanningsbatterij is te vergelijken met een dikke tuinslang met een lage druk. Als je deze tuinslang aansluit op een watertank die je op zolder hebt gezet, is er bij het openzetten van het kraantje een minder grote uitbarsting van water dan bij een dunne tuinslang met een hoge druk. Precies zo is er bij een dikke stroomkabel met een lage druk (de laagspanningsbatterij) een minder grote uitbarsting van energie dan bij een dunne stroomkabel met een hoge druk (de hoogspanningsbatterij).

Vanwege deze lage druk hebben laagspanningsbatterijen vaak hulp van het elektriciteitsnet of het PV-systeem nodig om direct stroom te kunnen leveren. Iemand die apparaten met een hoog vermogen wil aansturen met alleen een thuisbatterij heeft aan een laagspanningsbatterij dus vaak niet voldoende.

Voordelen laagspanningsbatterij

 • De capaciteit in kWh is gemakkelijker uit te breiden door een parallelle laagspanningsbatterij, omdat de spanning gelijk blijft, ongeacht hoeveel batterijen je toevoegt.
 • Goedkoper te produceren en dus goedkoper in aanschaf, al wordt het prijsverschil met hoogspanningsbatterijen wel kleiner.
 • Wordt in sommige opzichten als veiliger ervaren. Wat nog steeds betekent dat je moet weten wat je doet als je een laagspanningsbatterij installeert.
 • Loopt minder snel leeg en is daardoor meer geschikt voor off-grid.

Nadelen laagspanningsbatterij

 • Omvormer en batterij moeten bij elkaar in de buurt staan, omdat er meer stroom door de kabel gaat en er dus een dikkere kabel nodig is dan bij een hoogspanningsbatterij.
 • Laadt en ontlaadt trager, dus niet geschikt voor panden met een grote energiebehoefte.
 • Minder efficiënt dan een hoogspanningsbatterij: spanning op de DC-bus ligt doorgaans rond de 300-500V. De omvormer moet dus harder werken (DC-DC-conversie) om de ingangsspanning terug te brengen tot rond de 48V.

In welke situaties kun je het beste voor een laagspanningsbatterij kiezen?

Een laagspanningsbatterij is geschikt in de volgende situaties:

 • In het geval dat er weinig laad-/ontlaadvermogen nodig is. Het is dus lastig om een laagspanningsbatterij te combineren met apparaten met een hoog vermogen zoals een inductieplaat of een warmtepomp.
 • In het geval van volledig off-grid (denk bijvoorbeeld aan off-grid tiny houses die koken op gas en verwarmen met een houtkachel).
 • In het geval dat de batterij niet het hele jaar door gebruikt wordt (denk bijvoorbeeld aan een vakantiehuisje).
 • In het geval dat de C-waarde (kW gedeeld door kWh) aanzienlijk lager is dan 1. Dit betekent dat de capaciteit (kWh) belangrijker is dan het vermogen (kW). Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een woning enkele dagen zonder netstroom zit, maar de koelkast en verlichting niet mogen uitvallen. Uiteraard is het in dit geval niet mogelijk om 3 fasen-apparatuur die veel vermogen vraagt te gebruiken.

Verzwaren van aansluiting voorkomen met een batterijsysteem

Bij elke hoofdaansluiting van een bepaalde aansluitwaarde hoort een maximaal piekvermogen. Als je klant bijvoorbeeld 25% extra piekvermogen nodig heeft, zal hij zijn aansluiting moeten verzwaren. Van 3x25A naar 3x35A kost je klant jaarlijks ongeveer 1.250 euro (afhankelijk van de netbeheerder in zijn regio), nog los van de kosten van het verzwaren zelf en de wachtlijst (1 à 2 jaar is normaal).

Wanneer de piek niet langdurig en structureel is (denk aan maximaal een halfuur tot 1 uur en 1 à 2 keer per etmaal), kan je klant ook een batterijsysteem neerzetten en het extra vermogen dat hij tijdelijk nodig heeft uit zijn batterij halen.

Voor 1 fase-aansluitingen is een laagspanningsbatterij voldoende (met uitzondering van 1x80A). Bij alle 3 fasen-aansluitingen (behalve 3x25A) heeft je klant een hoogspanningsbatterij nodig omdat een laagspanningsbatterij niet zo veel vermogen kan leveren als nodig is voor +25% boven op de aansluitwaarde.

Aansluit-
waarde
Maximaal 
piekvermogen 
door 
hoofdaansluiting
Jaarverbruik 
in kWh 
(indicatief)
 Extra vermogen 
vanuit batterij 
nodig (bij +25% 
ten opzichte van 
hoofdaansluiting 
(W)
Type
batterij
1 x 16A3.680W (3,68 kW)0 tot 5.000 kWh per jaar 920LV
1 x 25A5.750W (5,75 kW)0 tot 7.500 kWh per jaar 1.438LV
1 x 35 A8.050W (8,05 kW)0 tot 10.000 kWh per jaarStandaard 
1-fase
2.013LV
1 x 40A9.200W (9,20 kW)0 tot 12.500 kWh per jaar 2.300LV
1 x 80A18.400W (18,4 kW)5.000 tot 25.000 kWh per jaar 4.600HV
3 x 25A17.250W (17,2 kW)5.000 tot 20.000 kWh per jaarStandaard 
3-fase
4.313LV
3 x 35A24.150W (24,1 kW)10.000 tot 30.000 kWh per jaar 6.038HV
3 x 40A27.600W (27,6 kW)15.000 tot 45.000 kWh per jaar 6.900HV
3 x 50A34.500W (34,5 kW)25.000 tot 60.000 kWh per jaar 8.625HV
3 x 63A43.470W (43,4 kW)35.000 tot 80.000 kWh per jaar 10.868HV
3 x 80A55.200W (55,2 kW)> 80.000 kWh per jaar 13.800HV

Noodstroom, back-upstroom en back-upstroom light

Een van de bepalende factoren bij de keuze voor de juiste batterij is of de batterij het hele pand moet kunnen voorzien van stroom in het geval van stroomuitval (back-upstroom) of alleen geselecteerde apparaten (back-upstroom light). Als er geen 3 fasenapparatuur van stroom hoeft te worden voorzien in het geval van stroomuitval, is een laagspanningsbatterij doorgaans voldoende in beide situaties en vaak ook nog eens aanzienlijk goedkoper.

Combineer de batterij met de juiste omvormer

Een belangrijk aandachtspunt is de accuspanning van de omvormer (V) en het vermogen waarmee de batterij kan worden geladen/ontladen. Dit getal geeft aan welk type batterij de omvormer aankan. Batterijomvormers met een nominale spanning van 48V kunnen dus alleen laagspanningsbatterijen aan.

Wil je het maximale laad-/ontlaadvermogen van de batterij kunnen benutten, kies dan voor een hybride of batterijomvormer met een vermogen (P) dat ten minste even groot is als de U (spanning) x I (stroom) van de batterij.

Houd er wel rekening mee dat er soms meerdere batterijen parallel geschakeld worden. De spanning blijft in deze situatie hetzelfde, maar de stroom verdubbelt en het vermogen dus ook. Dit kan niet eindeloos doorgaan, omdat de stroom dan een beperkende factor wordt.

In onze Energy Storage System Approval List kun je terugvinden welke omvormers compatibel zijn met welke batterijen van een ander merk. In de Energy Storage System Comparison vind je de specificaties van alle systemen. In beide lijsten staan alleen omvormers en batterijen die Memodo verkoopt.

Laagspanningsbatterijen in de Memodo-shop

Is een laagspanningsbatterij precies wat je nodig hebt? In de Memodo-shop kun je terecht voor laagspanningsbatterijen van de gerenommeerde merken SolarEdge, GoodWe en BYD.

Advies nodig bij het kiezen van de juiste batterij voor jouw project? Bel 088-7867253 of mail naar info@remove-this.memodo.nl. Onze energie-experts zitten voor je klaar!

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie