• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Tesla Powerwall-alternatief: dit zijn de beste opties

Blogheader Tesla Powerwall alternatief
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 07. maart 2023
8 min. leestijd
Alexander_Sredanovic
Alexander Sredanović

Mensen die een thuisbatterij overwegen, denken vaak als eerste aan de Tesla Powerwall. Grote kans dat dat ook geldt voor jouw klanten. Toch is een Tesla Powerwall-alternatief soms een betere keuze voor je klant. De Powerwall heeft namelijk een aantal belangrijke beperkingen waar jij je als installateur en adviseur van bewust moet zijn. 

In dit artikel gaan we in op: 

  • Voor- en nadelen van de Tesla Powerwall 
  • Alternatieven voor de Powerwall

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de Tesla Powerwall een AC-gekoppelde batterij is. Veel van de voor- en nadelen van de Tesla Powerwall gelden ook voor andere AC-gekoppelde batterijen, maar niet allemaal. Hieronder zetten we de belangrijkste voor- en nadelen die specifiek op de Powerwall van toepassing zijn op een rijtje. 

Voordelen van de Tesla Powerwall

Retrofit

Net als andere AC-gekoppelde batterijen is de Powerwall een ‘retrofit’ en dus is het mogelijk de batterij te koppelen aan een bestaand PV-systeem. Dit is handig voor mensen die al een PV-systeem op het dak hebben dat nog niet aan vervanging toe is of waarvan de garantie op de PV-omvormer nog niet verlopen is. 

Merkagnostisch

Een ander voordeel van AC-gekoppelde batterijen, en dus ook van de Tesla Powerwall, is dat de Powerwall ‘merkagnostisch’ is. Dit betekent dat de Powerwall met veel meer merken PV-omvormers gecombineerd kan worden dan een DC-gekoppelde batterij. 

Nadelen van de Tesla Powerwall

Voor de nadelen is het belangrijk om te weten dat vermogen (Watt) = stroom (Ampères) x spanning (volts). In letters: P (W) = I (A) x U (V). 

Laagspanningsbatterij

De Powerwall is een laagspanningsbatterij met een voltage van slechts 48V (U). Aangezien P = I x U, betekent dat dat voor een groot vermogen (P) enorme stroom (I) nodig is aan de DC-zijde van de batterij. Aangezien er vanaf de AC-zijde gezien vaak maximaal 16 Ampère aan stroom door een groep mag lopen (vanwege selectiviteit van de beveiliging) en de spanning 230 volt is, kun je de Tesla Powerwall dus met maximaal 3,68kW of 5kVA (ont)laden. 

1 fasesysteem

De Powerwall is een 1 fasesysteem. Hierdoor is het vermogen relatief beperkt en is de Powerwall geen logische keuze als je thuis een 3 fasenaansluiting hebt. 

Lage ‘round-trip efficiency’

De round-trip efficiency is het percentage elektriciteit dat wordt opgeslagen en later wordt teruggewonnen. Hoe hoger de round-trip efficiency, hoe minder energie er verloren gaat bij de opslag. 

In het geval van de Powerwall is de round-trip efficiency vrij laag. Aangezien het een AC-batterij is, zijn er meerdere conversies van gelijkstroom naar wisselstroom en andersom, waardoor er sprake is van conversieverliezen. 

De batterijomvormer -en cellen zijn geïntegreerd in één apparaat

Verder zijn de batterijomvormer- en cellen bij de Tesla Powerwall geïntegreerd in één apparaat. Als je wilt uitbreiden, moet je dus een extra Tesla Powerwall kopen. Een AC-gekoppeld systeem met een losse batterijomvormer kan vaak modulair uitgebreid worden. Het is dan niet nodig om opnieuw een heel systeem inclusief een omvormer aan te schaffen; er wordt gewoon een extra batterij bijgeschakeld. 

De technologie is NMC

De batterijtechnologie in de Powerwall is NMC. Dit type batterij is aanzienlijk brandgevaarlijker dan LFP. 

Tesla Powerwall-alternatieven

Alternatieven voor de Tesla Powerwall kunnen grofweg onderverdeeld worden in: 

  • DC-gekoppelde batterijsystemen met een hybride omvormer 
  • Andere AC-gekoppelde batterijsystemen met een losse batterijomvormer 

Hieronder lichten we beide opties toe. 

DC-gekoppelde batterijsystemen met een hybride omvormer

Op een DC-gekoppeld systeem met een hybride omvormer kun je zowel PV-panelen als een thuisbatterij aansluiten. De batterij wordt direct met PV-stroom geladen en daardoor is er minder conversieverlies dan bij een AC-gekoppeld systeem. 

Een ander voordeel van een DC-gekoppeld systeem met een hybride omvormer is dat je klant maar één app nodig heeft om zijn data in te zien. Bij een AC-gekoppeld systeem zoals de Tesla Powerwall en een PV-omvormer van een ander merk heeft hij altijd twee apps nodig. 

Een nadeel van DC-gekoppelde systemen is dat ze minder gemakkelijk op te schalen zijn dan AC-gekoppelde systemen. Zo kan een batterij in combinatie met de SolarEdge 1 fase HD-Wave-omvormer alleen per 10kWh uitgebreid worden. Weliswaar is er dan geen losse PV-omvormer meer nodig. 

Een goede keuze voor een DC-gekoppeld systeem is de hoogspanningsbatterij SolarEdge Home Battery 10kWh in combinatie met de Solar Edge 1 fase HD-Wave-omvormer. Een andere optie uit de stal van SolarEdge is een laagspanningsbatterij in combinatie met 3-fasenomvormer SolarEdge Home Hub-RWB48 of StorEdge-RWS. De laagspanningsbatterijen van SolarEdge zijn in de Memodo-shop verkrijgbaar van 4,6 tot en met 23kWh. 

Een goed alternatief voor een SolarEdge-batterij is de GoodWe Lynx Home U, de GoodWe Lynx Home F of de GoodWe Lynx Home F Plus+ in combinatie met een omvormer uit de GoodWe ET-serie. De GoodWe Lynx Home U is een laagspanningsbatterij. De batterijen uit de Lynx Home F Plus+ serie zijn alle hoogspanningsbatterijen die in verschillende maten verkrijgbaar zijn in onze Memodo-shop.

De hybride omvormer en de batterij hoeven niet van hetzelfde merk te zijn. Wel kun je in vergelijking met een AC-gekoppeld systeem minder combinaties maken. In onze Energy Systems Storage Approval List kun je zien welke omvormer met welke batterij van een ander merk gecombineerd kan worden en in de Energy Storage System Comparison kun je alle systemen met elkaar vergelijken, inclusief de eigen batterijen van de omvormerfabrikanten.

Het voordeel van een hoogspanningsbatterij is dat, als we weer P = U x I aanhouden, met een spanning die bijna een factor 10 hoger is voor hetzelfde vermogen, de stroom een factor 10 kleiner is. Wij bevelen dan ook hoogspanningsbatterijen aan voor thuisbatterijsystemen, omdat het op deze manier mogelijk is om aan het maximale uitgangsvermogen van de omvormer te voldoen. 

Een ander voordeel is dat de afstand tussen omvormer en batterij 20 of zelfs wel 50 meter kan zijn, omdat er minder stroom doorheen gaat en er dus een minder dikke kabel nodig is. Het is dus mogelijk om de hybride omvormer op zolder te hangen en het batterijpakket in de kelder te zetten. Bij een AC-gekoppeld of DC-gekoppeld systeem met laagspanningsbatterijen (48V) moet de batterij altijd op hooguit enkele meters van de omvormer staan. 

Lees ook: Hoogspannings- vs. laagspanningsbatterijen

Andere AC-gekoppelde systemen met een losse batterijomvormer

Heeft je klant al zonnepanelen op het dak liggen en wil hij nu een thuisbatterij erbij? Dan ligt het meer voor de hand om te kiezen voor een AC-gekoppeld systeem met een batterijomvormer. 

Bij een DC-gekoppeld systeem bepaalt de hybride omvormer uit welke thuisbatterijen je klant kan kiezen. Bij een AC-gekoppeld systeem heeft je klant meer keuze uit merken en typen thuisbatterijen. Wel heeft je klant bij een AC-gekoppeld systeem nog een batterijomvormer nodig naast de PV-omvormer. 

Voorbeelden van losse batterijomvormers zijn de Sunny Island (LV) of de Sunny Boy Storage (HV) van SMA. Net als de hybride omvormers uit de GoodWe ET-serie en de SolarEdge 1 fase HD-Wave zijn deze omvormers niet geïntegreerd in de batterij. 

Het voordeel hiervan is dat je klant zelf kan bepalen hoeveel batterijen hij serie of parallel schakelt. Daarnaast kan de hoeveelheid kWh of kW specifieker afgestemd worden op de situatie van je klant.

Bovendien is, zoals we eerder in deze blogpost aangaven, een systeem met een losse batterijomvormer vaak modulair uitbreidbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de Lynx Home F Plus+-batterij van GoodWe op een later moment uit te breiden met extra pakketten van 3,3kWh. 

Bij de Tesla Powerwall kan dit niet. De eigenaar van een Powerwall krijgt 14kWh opslagcapaciteit en een vermogen van 3,68kW over 1 fase 230V. Wie meer wil, moet een tweede Powerwall (inclusief geïntegreerde omvormer) kopen en heeft dus direct 28kWh tot zijn beschikking, wat misschien niet eens nodig is.

Ook een hybride omvormer kan vaak ingezet worden als batterijomvormer. Je sluit er dan gewoon geen zonnepanelen op aan.

Wat is het beste Tesla Powerwall-alternatief?

Conclusie: er is niet één beste alternatief voor de Tesla Powerwall. Wat de beste optie is, hangt af van de specifieke situatie van jouw klant. Heeft hij al zonnepanelen en is de omvormer nog niet aan vervanging toe? Dan is hij beperkt tot een ander AC-gekoppeld systeem. 

Als je klant nog geen zonnepanelen heeft, is een DC-gekoppeld systeem met een hybride omvormer van SolarEdge of GoodWe de meest toekomstbestendige keuze. Hiermee is het binnenkort namelijk mogelijk om de omvormer en thuisbatterij slim aan te sturen. Hierdoor kan je klant op basis van weersvoorspellingen en energieprijzen bepalen wanneer hij de batterij wil laden. Dat wordt de komende jaren steeds interessanter, nu de overheid de salderingsregeling vanaf 2025 gaat afbouwen en we vaker met negatieve energieprijzen te maken krijgen door het toenemende aanbod van zonne- en windenergie. 

Hulp nodig bij het kiezen van het beste Tesla Powerwall-alternatief voor jouw klant? Bel 088-7867243 of mail naar info@remove-this.memodo.nl.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie