• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Opslagbatterijen: OPSLAG verliefd!

blogheader opslag verliefd
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 12. september 2022
8 min. leestijd
Antal_Krootjes
Antal Krootjes

Liefde op het eerste gezicht; het zou zomaar kunnen gebeuren met onze opslagbatterijen voor thuis. En waarom komt die roze wolk voorbij? Het heeft allemaal te maken met het plan van Politiek Den Haag om de salderingsregeling vanaf 2025 af te bouwen.

Maar… de verwachting is dat dit versneld gaat gebeuren; waardoor het opslaan van energie, in een sneltreinvaart, populair gaat worden. In deze Memodo blog nemen we je mee in de ontwikkelingen van de afbouw van de salderingsregeling én de oplossing: de aankoop van opslagbatterijen voor thuis; samen met Memodo opslagbatterij-expert Max.

We gaan het hebben over de volgende onderwerpen:

  • Een kleine salderingsregeling-opfris-cursus
  • Wat wordt besproken tussen de PV-markt en Politiek Den Haag?
  • Wat kun jij doen in deze situatie?
  • Op slag verliefd op het batterij aanbod van Memodo

Eerst een kleine salderingsregeling-opfris-cursus van een paar minuten…

… Want hoe zat het ook alweer?!

Voordat we het gaan hebben over de salderingsregeling is het belangrijk te weten hoe de energiecontracten voor particulieren in Nederland opgebouwd zijn. Een energiecontract is opgebouwd uit: het aansluittarief, energieprijs en belastingen; hieronder een korte uitleg:

Aansluittarief 

De kosten die je betaalt voor het hebben van een elektriciteitsaansluiting, met andere woorden: maandelijkse kosten die los staan van je verbruik.

Energieprijs 

De prijs die de energieleveranciers vragen voor de geleverde stroom. Dit is onder te verdelen in gewoon tarief en dal tarief. Op momenten dat stroom het goedkoopst is zit je in het dal tarief. Vroeger was dit ‘s nachts, waardoor mensen vaak ‘s nachts de wasmachine lieten draaien. Dat kwam doordat overdag bedrijven en industrie de meeste stroom gebruikten en kolencentrales ‘s nachts ook bleven draaien omdat het stilzetten ervan kostbaar was. Dit begint zich te verplaatsen door de inmenging van duurzame energie. Zonnepanelen wekken de meeste stroom op wanneer de zon schijnt en windmolens wanneer het waait. Dit is niet gebonden aan een specifieke tijd maar vind wel vaak plaats op andere momenten dan de nacht.

Belastingen 

Bij alle producten wordt over energie belasting geheven; dit komt bovenop de energieprijs waardoor de mensen of bedrijven die het meest gebruiken ook het meeste betalen.

De salderingsregeling in een notendop

Veel particulieren en kleine bedrijven in Nederland hebben zonnepanelen. Wanneer je stroom opwekt met je zonnepanelen kan je dit direct gebruiken als je het nodig hebt. Produceer je meer stroom dan dat je zelf nodig hebt dan kan je dit terug verkopen aan je energieleverancier. In Nederland hebben we de salderingsregeling. Deze regeling schrijft voor dat je als kleinschalige energieproducent je overproductie op een bepaald moment mag wegstrepen tegen je gebruik op een ander moment. 

Wanneer je in de zomer een overschot aan energie hebt opgewekt mag je dit dus wegstrepen tegen de stroom die je in de winter weer inkoopt. Dit is erg voordelig voor eigenaren van zonnepanelen maar brengt energiebedrijven steeds meer in de problemen. Je zou deze regeling kunnen zien als een subsidie die door energiebedrijven moet worden betaald. Het maakt daarbij namelijk niet uit of de energiebedrijven de stroom die jij op een bepaald moment opwekt ook weer kan doorverkopen. Ze zijn verplicht om je net zo veel voor je stroom te geven als dat jij er zelf voor zou betalen. Wanneer er veel mensen energie opwekken en er weinig energie wordt gebruikt ontstaat er een energieoverschot. Dit zorgt op de energiemarkt voor een daling in de prijs. De stroom die een kleinschalige energieproducent voor een vast tarief heeft verkocht aan een energiemaatschappij, zal dus voor veel minder geld worden verkocht op de open energiemarkt.

Wat wordt momenteel besproken tussen de PV-markt en Politiek Den Haag?

De energieprijzen zijn momenteel ruim 4 keer zo hoog als een jaar geleden. Dit is iets dat niemand had kunnen voorspellen én waar in wet- en regelgeving dus ook geen rekening mee is gehouden. Het kabinet is daarom op nationaal en Europees niveau aan het kijken naar manieren om dit anders vorm te geven. 

Hierin zijn verschillende mogelijkheden:

1. Het versneld afschalen van de salderingsregeling

Volgens de huidige regelgeving zal de salderingsregeling in 2025 versneld worden afgebouwd. Tot die tijd mag iedereen zijn zonnestroom wegstrepen tegen de kosten van zijn energierekening. Dit zou eventueel ook naar voren gehaald kunnen worden om de huidige omstandigheden te beïnvloeden. Het afschaffen of versneld afschalen van de salderingsregeling zal als effect hebben dat het minder interessant is voor mensen om stroom terug te leveren aan het net. Je krijgt immers minder geld voor de stroom dan voorheen. Afhankelijk van de manier waarop de regelgeving ingericht gaat worden kan het interessant worden om een batterij te gaan gebruiken. Als je overdag geen geld meer terug krijgt voor de opgewekte stroom maar ’s avonds wel, dan verdien je er geld aan door zonnestroom tijdelijk in een batterij op te slaan. 

Én daar komen de batterijen die Memodo aanbiedt om de hoek kijken!

2. Het instellen van een maximum prijs voor energie

Het doel van deze maatregel is dat de prijs voor stroom niet boven een bepaald punt kan komen, waarmee consumenten en energiebedrijven worden beschermd tegen grote schommelingen in de markt. Het nadeel van deze regeling is dat bedrijven die energie opwekken hun energie tegen een gelimiteerde prijs kunnen verkopen. 

Zoals met iedere nieuwe wet zal er ook bij deze goed gekeken moeten worden naar de juiste implementatie en onvoorziene gevolgen ervan. Zo zijn er momenteel bedrijven die batterijcapaciteit beschikbaar stellen om onbalans in het energienet op te vangen. Ze verdienen hun investering terug door energie te verhandelen op de energiemarkt. Een maximumprijs voor stroom haalt een deel van het verdienmodel van deze bedrijven weg. Hun stroom kunnen ze niet meer voor de juiste prijs verkopen. Het verdienmodel van deze bedrijven is er op gericht dat ze de opgeslagen stroom op korte momenten kunnen verkopen wanneer er een tekort aan stroom op het net is. Bij het toepassen van een maximumprijs voor energie zouden dit soort partijen ontzien moeten worden om extra onbalans in het net te voorkomen.

Wat kun JIJ doen in deze situatie?

De vraag is nu natuurlijk hoe jij het beste kunt inspelen & omgaan met deze onzekere situatie én hoe wij jou daar vanuit Memodo in kunnen ondersteunen. 

Doordat het mogelijk is dat de salderingsregeling versneld wordt afgebouwd zou het op korte termijn ‘’ineens’’ interessant kunnen worden voor particulieren om batterijen te gaan gebruiken om stroom op te slaan. Wees hier als installateur op voorbereid door je in te lezen in het gebruik van een thuis batterij door het volgen van een training bij de Memodo Academy.

‘’Zo ben jij straks volgeladen met informatie om de klant tot in de puntjes te helpen met de beste opslagsystemen van Memodo; 1-en-1 is 2!’’

OP SLAG verliefd op de opslagbatterijen van Memodo

Dat wil je toch?! En de klant ook, want energie opslaan is niet alleen super slim in deze tijd, maar ook hartstikke zelfvoorzienend. Zo is de klant klaar voor een energieke toekomst

‘’Wist je dat er drie verschillende soorten batterijen bestaan?’’

Laag voltage batterijen

Installeer je een batterij dicht bij de omvormer? Gebruik dan een laag voltage batterij. Het voordeel van een laag voltage batterij is dat deze dicht bij de omvormer is geplaatst waardoor je de minste kabelverliezen hebt én dus het meest efficiënte opslagsysteem hebt. Het nadeel? De capaciteit van het vermogen is beperkt (in kWh).

Hoog voltage batterijen

Deze batterijen zijn handig als je de batterij op een plek verder van de omvormer wil plaatsen. Je kunt dan meer energie uit de batterij krijgen. Daarnaast gebruik je deze batterij als de omvormer op zolder hangt en je de batterij in de kelder wilt plaatsen. bijvoorbeeld doordat uit veiligheidsoverwegingen geen batterij in huis geplaatst kan worden.

Dit zijn de nadelen van een hoog voltage batterij: duurder in aanschaf, lastiger te installeren en ze staan onder een hogere spanning. Ze zijn hiemee dus gevaarlijker.

Memodo biedt opslagsystemen voor thuis aan van verschillende merken, zoals SolarEdge, GoodWe, LG Energy Solution, Energizer en Pylontech.

BYD batterijen 

BYD is dé producent van batterijen die op vrijwel iedere omvormer werken. Heb je een hybride omvormer en ben je op zoek naar een passende batterij? BYD heeft de oplossing! Klik hier voor ons aanbod van BYD batterijen.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie