• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

Intersolar 2023: "Meet the Experts"

Blogheader highlights Intersolar 2023
Bijgewerkt op 22. juni 2023
16 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

Juni is beurstijd, of beter gezegd: de 'The smarter E Europe'- en Intersolar 2023-tijd. Wij en de fabrikanten waarmee we samenwerken hebben de bezoekers een kleurrijk PV-festival bezorgd met veel Memodo-spirit, diepgaande discussies en talloze productinnovaties. Een samenvatting.

Dit jaar was het van 14 tot 16 juni zover: The smarter E Europe met zijn vier deelbeurzen, congressen en omliggende evenementen was terug in München. Europa's grootste evenement voor de energiesector besloeg 17 hallen en trok meer dan 100.000 bezoekers. Dit jaar namen we 100 vierkante meter in beslag in hal B1 en bouwden we samen met onze partner een duurzame beursstand.

"Meet the Experts" was het motto voor onze klanten, partners en alle PV-hongerige bezoekers bij de Memodo Counter, in de discussieruimte of de PEAKPLAN Lounge. De belangrijkste onderwerpen daar waren totaalenergieconcepten en grootschalige projecten. Ons Meeting Point was het startpunt voor 8 rondleidingen langs onze fabrikanten en hun producten. Dit jaar boden we ook een geel inlooppunt voor mensen die geïnteresseerd zijn in een baan. Zij konden de Memodo-spirit live en in kleur ervaren en informatie krijgen over onze vacatures.

Een Memodo-hoogtepunt is waarschijnlijk het Memodo DACH-Instagramaccount waarop we onze volgers meenamen op onze avonturen op de beurs.

De nieuwe producten waren zonder twijfel de grootste bezoekersmagneten. Onze samenwerkingspartners hadden ook veel nieuws meegenomen - waaronder oplossingen voor Commercieel en Industrie, energiemanagementsystemen, balkon-PV-systemen en digitale productinnovaties. Deze innovaties vielen ons op:

ABC-Module van AIKO

Op Intersolar hebben we een raamovereenkomst getekend met het Chinese bedrijf AIKO, 's werelds grootste fabrikant van wafers. Dit betekent dat 1,3 GW aan zonnemodules van AIKO naar Europa komt. De N-type All Back Contact (ABC) zonnepanelen beloven een efficiëntie van 24% en worden geleverd in de Black-versie zonder contacten aan de voorkant. De prestatiegarantie voor de AIKO Solar AIKO-A450-MAH54Mb is 30 jaar en de productgarantie is 15 jaar.

"We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen voor onze klanten en hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen. De modules van AIKO zijn zo'n innovatie," licht Tobias Wenleder, CEO en oprichter van Memodo Duitsland, toe.

AIKO Solar is geen onbekende naam, zeker niet onder producenten van zonnemodules. Sinds 2009 produceert bedrijf zonnecellen - volgens eigen zeggen meer dan 90 GW. Sinds dit jaar worden de zelfontwikkelde cellen ook gebruikt in de modules van het bedrijf zelf.

Binnenkort vind je de zonnepanelen van AIKO in de Nederlandse Memodo-shop.

BYD en commerciële opslag

Fabrikant BYD presenteerde tijdens The smarter E Europe uiteenlopende commerciële opslagoplossingen als antwoord op de sterk groeiende C&I-activiteiten. "BYD speelt in op de wensen van gebruikers", zegt Yassin Mahioui, Manager Central Europe bij BYD.

De modulair uitbreidbare batterij MC-C op basis van zogeheten blade-celtechnologie die al in elektrische auto's van BYD wordt gebruikt, biedt een capaciteit van 87 kWh tot ongeveer 145 kWh, afhankelijk van het aantal geïnstalleerde batterijen. Als 2 MC-C's worden gecombineerd, verdubbelt de maximale capaciteit tot meer dan 290 kWh zonder aan flexibiliteit in te boeten.

De nieuwe MC-Cube is ook gebaseerd op blade-cellen, maar BYD gebruikt hier de cell-naar-systeem-technologie (CTS). Hierbij worden de batterijen rechtstreeks in het systeem geïntegreerd en neemt het aantal componenten met 36% af, volgens BYD zelf. Het resultaat: het batterijsysteem is lichter en er is een hogere energiedichtheid mogelijk. Er kunnen tot 10 MC-Cubes met elk een opslagcapaciteit van ongeveer 500 kWh worden gecombineerd.

De BYD-20ft-ESS biedt energie in containerformaat. Tot 8 batterijmodules (4 aan elke kant) kunnen afzonderlijk of in serie worden gebruikt. Samen bieden ze ongeveer 2,6 MWh aan opslagcapaciteit.

Bekijk de thuisbatterijen van BYD in de Memodo-shop

Fronius: groen GEN24-nieuws

De Fronius GEN24 vormde het beurshoogtepunt van Fronius. Dit is een stringomvormer die dankzij een software-update een hybride omvormer kan worden. Hierdoor is het mogelijk om er een batterij op aan te sluiten. De behuizing is vergelijkbaar met die van de Fronius GEN24 Plus hybride omvormer. De vermogensklassen variëren van 3 tot 10 kVA. De GEN24 heeft een noodstopcontact. De nieuwe generatie omvormers kan in slechts 3 stappen in bedrijf worden gesteld via de Fronius Solar.start app.

Fronius richtte zich ook op de mogelijkheid er andere componenten aan te koppelen: de GEN24 wordt vergezeld door de compatibele LG RESU Flex of BYD Battery-Box Premium HVS/HVM-batterij, de Ohmpilot als verbruiksregelaar voor waterverwarming en de Fronius Wattpilot Home of Go Wallbox.

Het was ook erg groen op de stand van Fronius: de levenscyclusanalyse van de Fronius GEN24 Plus werd gecertificeerd door het gerenommeerde onderzoeksbureau Fraunhofer IZM. Het duurt 0,7 tot 3,3 jaar om de CO2-uitstoot die door de productie van de Fronius GEN24 Plus veroorzaakt wordt af te schrijven. Fronius zorgt ervoor dat de producten zoveel mogelijk gerepareerd worden en aan het einde van hun levensduur gerecycled kunnen worden. De productieketen is ontworpen met Europa in gedachten. In Hongarije worden de komende maanden 2 nieuwe productielijnen in gebruik genomen.

De volgende generatie bij GoodWe

Bij GoodWe draait alles om totaaloplossingen. De tweede generatie 3-fase ET hybride omvormers is nu beschikbaar met vermogens van van 6 tot 15 kW. Ze zijn slimmer: van intelligente bedrijfsmodi tot een geïntegreerde slimme meter en intelligente aansturing. Bovendien is een ononderbroken stroomvoorziening mogelijk met de back-upfunctie. We zagen ook versie 2 van het GoodWe Lynx F HV-batterijsysteem. Het capaciteitsbereik ligt tussen 9,6 kWh en 28,8 kWh, het systeem is modulair en uitbreidbaar. De energiedichtheid is 28,8 kWh/toren.

We ontdekten ook een ander alles-in-één commercieel opslagsysteem (EAC-serie) voor buitengebruik op de GoodWe-stand, met een ET hybride omvormer met 15 tot 30 kW geïntegreerd. Helemaal in het zwart is de Lynx C-serie, een hoogspanningsbatterij met een opslagcapaciteit van 101 tot 156 kWh, ontworpen voor optimalisatie van eigen verbruik en het aftoppen van piekbelasting. Samen met de hybride omvormer ETC en de retrofit batterijomvormer BTC ontstaat een energieopslagsysteem voor kleine en middelgrote commerciële en industriële systemen.

Jinko Solar in de tweede ronde

Wat bij Jinko Solar meteen opviel, was de tweede generatie van zijn 3-fase HV split-batterijsysteem met een capaciteit van 11,52 tot 26,88 kWh. De energiedichtheid is nu hoger. 7 batterijmodules kunnen draadloos op elkaar worden gestapeld en er is een AC-vermogen van 6 kW tot 20 kW mogelijk. Er kunnen maximaal 5 torens parallel worden aangesloten. Jinko Solar geeft 10 jaar garantie op het batterijsysteem.

De tweede generatie Tiger Neo-modules is sinds begin dit jaar ook verkrijgbaar als Black-module, als module met een zwart frame en als glas-glas module. De N-type TOPCon-modules zorgen voor een lagere degradatie door licht (LID) en de SMBB-technologie zorgt voor meer lichtabsorptie en een beter stroomtransport. De module is bestand tegen een windbelasting tot 4.000 Pascal en een sneeuwbelasting tot 6.000 Pascal. Met 1762 mm zijn de modules 4 cm langer. De lineaire prestatiegarantie is 30 jaar en de productgarantie is 15 jaar.

Bekijk de producten van Jinko in de Memodo-shop

Kostal: compact portfolio en een breed scala aan toepassingen

Kostal kwam naar de beurs in zijn gebruikelijke lichtgevende groen en met een compact portfolio. Er zijn nu 6 omvormers met vermogens tussen de 4 en 100 kW. Gloednieuw is de nieuwe generatie van de PIKO CI 100 zonne-omvormer voor grote commerciële dakoppervlakken en projecten. Deze is compacter, heeft 16 DC-ingangen op 8 MPP-trackers en een vermogensklasse van 100 kW.

Kostal presenteerde op de beurs ook de derde generatie van de PLENTICORE. Het basisapparaat is verkrijgbaar in de maten S (4-7 kW), M (8,5-12 kW) en L (15-20 kW). Door de code wordt de omvormer voor zonne-energie een hybride omvormer en worden zowel het vermogen als het stroom- en spanningsbereik uitgebreid. Dit resulteert in een lagere initiële investering voor de eindklant en een apparaat dat voor veel projecten kan worden ingezet. Met een extern schakelapparaat is back-upvoeding mogelijk.

Ook de Enector Wallbox kan door middel van een code worden geüpgraded van een standaard wallbox naar een intelligente wallbox. Het laadvermogen is maximaal 3,7 kW (1 fase) / 11 kW (3 fasen). DC foutstroombewaking (> 6 mA) en een laadkabel van 7,5 meter zijn geïntegreerd.

K2 Systems: Buddy, Carport & Co

Het beurshoogtepunt van K2 Systems is de K2 Buddy: een digitaal bewakingssysteem voor realtime bewaking van de sneeuwbelasting. Het apparaat meet de belasting ongeveer elke 10 min. Als het gewicht te hoog is, komt de melding via pushberichten direct bij de installateur en eindklant terecht. Indien gewenst, kunnen installateurs de status van alle geïnstalleerde K2 Buddys opvragen. Voor systemen met de K2 Buddy verlengt K2 de productgarantie van 12 naar 20 jaar.

Ook nieuw zijn de K2 CarrierRail-montagesystemen voor gevels. Hier zal de fabrikant in de toekomst oplossingen bieden voor de 3 meest voorkomende geveltypes (metselwerk/beton, sandwichpanelen en plaatstaal), die voor de gevel kunnen worden gehangen. We ontdekten ook de nieuwe K2 carport als enkele of dubbele carport met een helling van 10°.

Daarnaast waren er verschillende innovaties van de eigen software K2 Base te zien bij K2. Nieuwe functies zoals de verbinding met PV*SOL, AI-gebaseerde obstakeldetectie of de uploadfunctie voor luchtfoto's in hoge resolutie, technische tekeningen en plattegronden zullen de planning in de toekomst nog eenvoudiger maken.

LG Energy Solution komt met nieuwe batterijsystemen

Onder de naam enblock zal LG Energy Solution in de toekomst 2 opslagoplossingen aanbieden die krachtige prestaties leveren met flexibele dimensionering en praktische bediening. Bovendien zijn de systemen ruimtebesparend en eenvoudig te installeren.

De enblock S bestaat uit 3, 4 of 5 gestapelde batterijmodules plus een battery control unit en biedt een capaciteit van 10,6 kWh tot 17,7 kWh. De enblock E lijkt op een kast, waarin plaats is voor de battery management unit en 4 of 5 batterijmodules met 12,5 of 15,6 kWh. Dankzij dit ontwerp is de unit niet alleen gemakkelijk te vervoeren, maar ook eenvoudig uit te breiden.

De enblock-modellen vielen ons behalve vanwege hun prestaties ook op vanwege hun uiterlijk. Vooral de enblock E zou bijna een designobject kunnen zijn met zijn mat-metalen oppervlak. Met beschermingsklasse IP55 kan deze opslagunit ook buiten staan.

SMA: Sunny Boy Smart Energy en Home Storage-batterij

SMA onthulde - letterlijk - de nieuwe SMA zonne- en opslagcombinatie bestaande uit de 1-fase hybride omvormer Sunny Boy Smart Energy en de SMA Home Storage-batterij. De Home Storage-batterij met 3,2 tot 16,2 kWh opslagcapaciteit is slank, stapelbaar en modulair uitbreidbaar. Een bijzondere feature is dat elke batterijmodule zijn eigen batterijmanagementsysteem heeft en dus altijd kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld na 5 jaar na de eerste ingebruikname. Het opslagsysteem is compatibel met hybride omvormers van SMA.

De Sunny Boy Smart Energy is verkrijgbaar in 4 vermogensklassen van 3,6 tot 6 kW en heeft 3 MPP-trackers. Een lage startspanning, de mogelijkheid tot overdimensionering en de Shade-Fix-functie zorgen voor een optimale opbrengst van zonne-energie. Er is een noodstopcontact aanwezig op het apparaat en er kan een apart circuit worden ingesteld voor verbruikers die verder gevoed moeten worden. De hybride omvormer is compatibel met hoogspanningsaccu's van sommige fabrikanten. SMA geeft 10 jaar garantie op de omvormer.

Een opvolger voor de SMA Sunny Tripower Core2 commerciële omvormer zal ook beschikbaar zijn vanaf augustus 2024. De naam hiervan is nog onbekend. Wel is al bekend dat de omvormer een vermogensklasse van 125 kW heeft en voorzien zal zijn van 12 MPP-trackers.

Bekijk de producten van SMA in de Memodo-shop.

SolarEdge: Energie beheren

Naast nieuwe producten presenteerde SolarEdge een echte energiemanagementfilosofie: SolarEdge ONE. Het allesomvattende concept komt tegemoet aan vele wensen van eindklanten, waaronder effectief beheer van elektriciteitstarieven (negatieve prijzen) of compatibiliteit met producten van andere fabrikanten. Deze klantgerichte aanpak maakt het werk ook eenvoudiger voor installateurs. De cloud-gebaseerde oplossing maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om factoren zoals het weer, gebruiksgedrag en fluctuerende vraag te monitoren.

"SolarEdge ONE neemt elke dag honderden beslissingen, zodat je het zelf niet hoeft te doen," zegt Marco Ledic, Country Manager Duitsland bij SolarEdge. Opmerkelijk is dat SolarEdge ONE zich op individueel niveau aanpast aan residentiële of commerciële omgevingen.

Het nieuwe commerciële batterijsysteem CSS van SolarEdge heeft een metallic look. Het modulaire DC-systeem kan worden opgebouwd uit maximaal 8 accu's (36-57 kWh elk), die tot 460 kWh aan capaciteit leveren. "Veiligheid speelt hier ook een belangrijke rol," legt Marco Ledic uit, "want als het bijvoorbeeld gaat om de UL9540A-richtlijn, wordt het kaf van het koren gescheiden!" Bovendien zijn zowel de installatie als het onderhoud eenvoudig.

Bekijk de producten van SolarEdge in de Memodo-shop.

Solis: 5G-modellen voor C&I-projecten

Voor Solis waren de nieuwe 5G-modellen voor C&I PV-projecten een van de hoogtepunten van de beurs. De (80-110) K-5G-Pro omvormers met 80 tot 110 kW leveren een maximale PV-string-ingangsstroom tot 18 A. De omvormer ondersteunt DC-overdimensionering van meer dan 150% en is compatibel met RS485/ PLC/Wi-Fi/GPRS-communicatiemodi.

Het thema van het balkon-PV-systeem viel ons ook op bij Solis: de Solis Mini-serie ultra-mini omvormers is gemaakt voor residentiële PV-systemen. Ze zijn uitgerust met een MPPT en een maximale ingangsstroom per string van 14 A. Een geïntegreerde ACFI-functie vermindert het risico op brand. Het geluidsniveau van de omvormer is laag. Voor The smarter E Europe 2023 had Solis ook zijn 3-fase hybride omvormer S6 in meegebracht. De apparaten met 8 en 10 kW hebben elk 4 MPPT- en 1 stringuitgang. De ingangsstroom is 16 A.

Sungrow geoptimaliseerd

Bij Sungrow werd reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe generatie 1-fase en 3-fase hybride omvormers. Hier is het aantal MPP's uitgebreid (max. PV-ingangsstroom nu 13,5 A) en de ISC is met 18 A nu ook 2 A hoger dan in het vorige model. "Deze innovaties maken het gebruik van de hybrides met de moderne hoge-stroommodules nog eenvoudiger", licht Ralph Nolte, Product Manager Distribution bij Sungrow, toe.

Er is ook nieuws over de Sungrow Energy Meter. Hij lijkt misschien op zijn voorganger, maar er zit iets nieuws in. "Dankzij de nieuw toegevoegde tweede CT-set kan het energieverbruik in de toekomst nog nauwkeuriger en efficiënter worden gemonitord", zegt Ralph Nolte. Bovendien kan de Energy Meter in de toekomst ook buiten de meterkast worden geïnstalleerd via een kabelverbinding.

Daarnaast waren er bij Sungrow in 2023 voor het eerst ook optimizers te zien. Naast opbrengstoptimalisatie speelt hier ook de veiligheidsfactor in geval van defecten een belangrijke rol. Pragmatisch: PLC-communicatie in het D-LAN vereenvoudigt het werk van alle installateurs, omdat er geen communicatiekabel of radioverbinding nodig is. Liefhebbers zullen echter geduld moeten hebben: De optimizers zullen volgens planning pas tegen het einde van het jaar op de markt komen voor de 1-fase hybrides.

Bekijk de producten van Sungrow in de Memodo-shop.

Wallbox: bidirectioneel laden

Bij Wallbox draaide het op The smarter E Europe allemaal om bidirectioneel laden. Om precies te zijn: de Quasar 2. De nieuwe oplossing laadt en ontlaadt 1- of 3-fasig met een beoogde efficiëntie tot 97% en een vermogen tot 12,8 kW. Konrad Eickhoff, Account Executive DACH bij Wallbox, zegt: "Nu is het aan de politici. Want in de context van de energietransitie zal de auto dankzij bidirectionaliteit van een vermeend probleem naar een oplossing gaan."

Op de stand van Wallbox werden naast de Pulsar Pro en de Pulsar Max modellen ook de intelligente laders van de Commander 2-serie gepresenteerd, die handig via het display bediend kunnen worden. Als toonaangevend bedrijf op het gebied van e-mobiliteit voegt Wallbox ook andere producten toe aan zijn portfolio, waaronder het Sirius energiemanagementsysteem, dat aan de vooravond van de beurs werd bekroond met de Smarter E Award.

De conclusie

Na 3 dagen The smarter E Europe en Intersolar 2023 trekken we veel conclusies: de beurs was groter dan ooit, de industrie bloeit en de groei zet door voor dit jaar - we hebben geluk. De energieomslag kan beter vandaag dan morgen plaatsvinden. We brachten veel kleur naar de beurs en vestigden de aandacht op ons met onze duurzame beursstand, het motto "Meet the Experts" en kleurrijke Instagram-content.

Vooral de vele productinnovaties en de dynamiek in de markt waren interessant. Het rendement van zonnepanelen blijft stijgen: vooral AIKO trekt de aandacht met zijn ABC-modules. Wat batterijopslag betreft, zien we dat onze samenwerkingspartners grote stappen zetten, vooral in de commerciële sector. Energiemanagementsystemen zorgen ervoor dat zonne-energie optimaal benut wordt.

Balkon-PV-systemen worden steeds populairder en onder de nieuwe producten zagen we veel micro-omvormers. Ook zagen we veel interessante start-ups die wat ons betreft verder gestimuleerd moeten worden. Tot The smarter E Europe 2024!

Je las een vertaling/bewerking van een blogpost van onze Duitse Memodo-collega's. Hier vind je het origineel.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie