Wat zijn de nadelen van een thuisbatterij?
In 2050 moeten we in Nederland volledig zijn overgeschakeld op hernieuwbare energie. Probleempje: de zon schijnt niet altijd en het waait niet altijd. Hoe komen we op die momenten aan elektriciteit? Thuisbatterijen zijn onderdeel van de oplossing. Maar ondanks alle voordelen van een thuisbatterij zijn er ook nadelen om rekening mee te houden. In deze blogpost gaan we hierop in.
Een thuisbatterij is een flinke investering
Om maar met de deur in huis te vallen: een thuisbatterij is duur. Dit geldt zeker voor een kwalitatieve, toekomstbestendige batterij. Hiervoor is je klant tussen de 500 en 800 euro per kWh opslagcapaciteit kwijt, exclusief installatiekosten en eventuele batterijomvormer (in het geval dat je klant geen hybride omvormer heeft).
Op dit moment is er nog geen subsidie voor een thuisbatterij. Ook de salderingsregeling draagt eraan bij dat thuisbatterijen momenteel nog niet heel populair zijn. Zolang mensen geld krijgen voor iedere kWh die ze terugleveren, is het immers niet interessant om een overschot aan elektriciteit op te slaan in een thuisbatterij.
De kans is groot dat dit in de nabije toekomst gaat veranderen. Steeds meer mensen laten zonnepanelen op hun dak installeren en steeds meer mensen leveren dus op dezelfde momenten terug. Teruggeleverde stroom wordt dan ook steeds minder waard.
Nu al moeten exploitanten van windmolens en zonnepanelen bij te veel aanbod van groene energie hun windmolens en zonnepanelen uitzetten om te voorkomen dat ze moeten betalen om terug te leveren. Ook consumenten met een dynamisch energiecontract moeten, afhankelijk van hoe negatief de prijs is, al betalen om terug te leveren op het moment dat het aanbod groter is dan de vraag en de prijzen negatief zijn.
De kans is groot dat ook consumenten met een vast of variabel contract te maken krijgen met financiële maatregelen om terugleveren bij een groot aanbod te ontmoedigen.
Op dat moment wordt het interessant om een overschot aan zelf opgewekte energie op te slaan in een thuisbatterij. Deze opgeslagen energie kan dan weer benut worden op het moment dat de vraag hoger is dan het aanbod en de stroom dus weer duur is.
Lees ook: Geld verdienen met een thuisbatterij
Het is niet mogelijk om volledig onafhankelijk te zijn van het net
In de zomer stroom opwekken die je kunt gebruiken in de winter. Veel mensen dromen ervan. Helaas is het in Nederland niet mogelijk om met een thuisbatterij volledig onafhankelijk te worden van het net. Tussen april en september kan je klant, uiteraard afhankelijk van zijn consumptie en opslagcapaciteit, voor een groot deel zelfvoorzienend zijn, maar in de winter lukt dit niet.
Zelfs off-grid tiny houses, die verwarmen met een houtkachel en koken op flessengas, kunnen in de winter niet volledig zelfvoorzienend zijn en hebben dan een back-upaansluiting of een generator nodig. Met een warmtepomp en een elektrische auto zelfvoorzienend zijn in de winter lukt dus zeker niet.
Maar om het om te draaien: een deel van het jaar is het met een thuisbatterij wél mogelijk om bijna volledig zelfvoorzienend te zijn en daarmee kan je klant in die periode flink besparen op zijn energierekening. Dat het in Nederland niet mogelijk is om het hele jaar door zelfvoorzienend te zijn, is wat ons betreft dus geen reden om niet te investeren in een thuisaccu.
Een thuisbatterij heeft last van conversieverliezen
Je klant kan niet alle stroom die hij opwekt opslaan in zijn thuisbatterij. De gelijkstroom van de zonnepanelen moet omgezet worden naar wisselstroom die in huis gebruikt kan worden en daarbij treden conversieverliezen op. Die zijn groter bij systemen waar achteraf een batterij aan wordt toegevoegd (retrofit). In die situatie moet de stroom namelijk maar liefst drie keer omgezet worden van gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC), en andersom. Bij elke omzetting gaat een beetje stroom verloren.
Daarom adviseren we bij Memodo altijd een DC-gekoppelde configuratie voor nieuwe PV-installaties. In plaats van een PV-omvormer met een losse batterij-omvormer installeer je dan een hybride omvormer. Hier kan zowel de PV-installatie als de thuisbatterij op aangesloten worden en er is maar één omzetting nodig van DC naar AC. Je klant kan dus meer van zijn opgewekte stroom zelf gebruiken.
Een thuisbatterij neemt veel ruimte in beslag
Een thuisbatterij heeft het formaat van een kleine koelkast. Die ruimte moet je klant dus wel hebben in huis.
Om je een idee te geven: de SolarEdge Home Batterij 400V (een NMC-batterij) met een opslagcapaciteit van 9,7 kWh is 790 x 1179 x 250 mm en weegt 119 kilo. De kleinste GoodWe Lynx Home F Plus+ (LFP) met een opslagcapaciteit van 6,55 kWh is 600 x 610 x 380 en weegt 115 kilo.
Als gewicht een rol speelt, kun je een NMC-batterij overwegen, want die heeft een hogere energiedichtheid dan een LFP-batterij. Er kan dus meer energie per kilo in opgeslagen worden, zoals je ook ziet in de bovenstaande vergelijking tussen de SolarEdge- en de GoodWe-batterij. De eerste heeft veel meer opslagcapaciteit dan de GoodWe-batterij, maar is toch maar een paar kilo zwaarder.
Als de ruimte in huis beperkt is, bijvoorbeeld omdat er geen garage aanwezig is, is een batterij die ook buiten geplaatst kan worden nog een optie. Niet alle batterijen kunnen echter buiten geplaatst worden. Daarvoor moet de batterij een IP-rating van 65 hebben.
Lees ook: Goedkoopste thuisbatterij (ver)kopen? Beter van niet
Een thuisbatterij heeft een negatieve impact op het milieu
Een veelbesproken nadeel van de thuisbatterij is de impact op het milieu. Zo wordt er soms gebruikgemaakt van schaarse grondstoffen en zijn bepaalde types thuisbatterijen lastig te recyclen.
Gelukkig staat de techniek niet stil en wordt er continu onderzoek gedaan naar batterijtechnologieën die minder afhankelijk zijn van schaarse grondstoffen, met als doel een milieuvriendelijke thuisbatterij te creëren.
Een goed voorbeeld hiervan is de LFP-batterijtechnologie, die naar verwachting dominant wordt de komende jaren. Hier zit geen nikkel en kobalt in, maar ijzer. IJzer is in overvloed beschikbaar en kan uitstekend gerecycled worden.
Bovendien heeft een LFP-batterij een langere levensduur en hoeft hij dus minder vaak vervangen te worden dan een NMC-batterij. Ook dat is beter voor het milieu. De meeste batterijen in de Memodo-shop zijn LFP-batterijen.
Meer weten over onderzoek naar alternatieve batterijtechnologieën? Lees dan onze blogpost Hoe ziet de toekomst van de thuisbatterij eruit?
Een thuisbatterij is de moeite waard
Hoewel een thuisbatterij dus enkele nadelen heeft, zijn er ook veel voordelen.
De afschaffing van de salderingsregeling maakt het in de nabije toekomst interessanter om een overschot aan zonnestroom in een thuisaccu op te slaan en helpt minder afhankelijk te worden van fossiele energie. Batterijopslag is zelfs noodzakelijk om onze klimaatdoelstellingen te behalen.
Bovendien kunnen consumenten met een dynamisch contract nu al geld verdienen met een thuisbatterij door hun overschot op te slaan en op dure uren te gebruiken of door de batterij op te laden als de prijzen negatief zijn.
Daarnaast wordt er volop geïnvesteerd in nieuwe technologieën die minder afhankelijk zijn van schaarse grondstoffen en minder impact hebben op het milieu. Hoe groter de vraag naar batterijopslag, hoe meer onderzoek er gedaan wordt. De toekomst ziet er dus zonnig uit voor thuisbatterijen.
Heb je advies nodig bij de keuze voor de beste thuisbatterij voor jouw project? Bel 088-7867243 of mail naar info@. memodo.nl