• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Goedkoopste thuisbatterij (ver)kopen? Beter van niet

Twee batterijen met prijsindicaties. De linker batterij is goedkoper dan de rechter batterij.
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 02. mei 2023
6 min. leestijd
Memodo Redactie
Memodo Redactie

Krijg jij ook weleens aanvragen van klanten die willen weten welke thuisbatterij de kortste terugverdientijd heeft? Het antwoord op deze vraag is natuurlijk: de goedkoopste thuisbatterij. Maar is de goedkoopste thuisaccu ook de meest toekomstbestendige optie? Je raadt het vast al: nee. 

In deze blogpost leggen we uit waarom je je klant beter kunt adviseren de goedkoopste thuisbatterij links te laten liggen en in plaats daarvan te investeren in een toekomstbestendig systeem. 

Een thuisbatterij is onderdeel van een systeem

Het belangrijkste dat je klant moet weten is dat een thuisbatterij niet op zichzelf staat, maar onderdeel is van een systeem. Andere componenten in dit systeem zijn van invloed op de mogelijkheden die je klant heeft met zijn thuisbatterij en beperken hem soms ook in de keuze van de batterij die hij kan toevoegen aan het systeem. 

Dit zijn de componenten waaruit een batterijsysteem bestaat: 

  • de thuisbatterij zelf 
  • zonnepanelen (optioneel) 
  • een hybride of een PV-omvormer 
  • eventueel een batterij-omvormer (in het geval van een AC-gekoppelde configuratie
  • een energiemanagementsysteem (EMS) 

In de rest van deze blogpost lichten we de thuisbatterij, het EMS en de omvormer uit en leggen we uit hoe deze componenten van invloed zijn op de prijs. 

De thuisbatterij

Neem de thuisbatterij zelf. Dit is een potentieel brandgevaarlijk apparaat, maar betrouwbare fabrikanten hebben maatregelen genomen om het risico op zogeheten 'thermal runway' zo veel mogelijk te beperken. 

Aan de implementatie van dit soort maatregelen gaat flink wat onderzoek vooraf en de kosten hiervan worden natuurlijk verwerkt in de kosten van de batterij. Een batterij in het hogere prijssegment is dus veiliger dan de goedkoopste batterij. 

Of misschien wil je klant de batterij buiten kunnen plaatsen of hem op termijn uitbreiden met extra modules? Ook dit zijn extra productfuncties die je klant niet terugvindt in het goedkope prijssegment.  

Heeft je klant geen budget voor een kwalitatieve thuisbatterij van een betrouwbare fabrikant als SolarEdge of GoodWe? Dan kun je hem beter adviseren om nog even door te sparen. 

Het energiemanagementsysteem (EMS) 

Verder is het belangrijk om te weten dat een thuisaccu een 'domme doos' is. Een simpele, 'goedkope' thuisbatterij kan alleen maar laden en ontladen. Je klant heeft verder geen invloed op wanneer dit gebeurt. 

Maar een batterij wordt pas interessant voor jouw klant als hij hem kan aansturen met een energiemanagementsysteem (EMS). Zo'n EMS kan op basis van weersvoorspellingen, energieprijzen en het verbruik van je klant op basis van historische data bepalen of de batterij geladen of juist ontladen moet worden. 

Dynamisch energiecontract 

Je klant kan bijvoorbeeld een dynamisch energiecontract nemen waarbij het elektriciteitstarief van uur tot uur kan verschillen en hij steeds vaker zelfs geld ontvangt om stroom te gebruiken (negatieve prijzen). 

Bij negatieve prijzen zou hij ervoor kunnen kiezen om zijn thuisbatterij te laden. De stroom kan hij zelf gebruiken als de stroom van het net weer duur is of hij kan deze stroom verhandelen op de energiemarkt. Dit laatste wordt prijstechnisch pas interessant als de salderingsregeling afgeschaft is. 

Andersom moet je klant met een dynamisch energiecontract betalen voor de stroom die hij teruglevert. Ook hier komt het EMS to the rescue: het EMS kan de PV- of hybride omvormer op afstand uitschakelen op het moment dat de opgewekte stroom niet nodig is in huis en de thuisbatterij vol is. Dan wordt er niet teruggeleverd en hoeft je klant dus niet te betalen. 

Om gebruik te maken van al deze mogelijkheden heeft je klant wel een geavanceerd EMS nodig, zoals SolarEdge Home of de Sunny Home Manager 2.0. En je raadt het al: deze EMS'en zitten niet in het goedkopere prijssegment. 

Lees ook: Geld verdienen met een thuisbatterij 

De omvormer

Tot slot speelt de omvormer een belangrijke rol in het systeem. Een klant die bij installatie van zijn zonnepanelen voor een PV-omvormer kiest, heeft een aparte batterij-omvormer nodig op het moment dat hij een batterij wil toevoegen aan zijn systeem. 

In een batterij kan alleen gelijkstroom worden opgeslagen, dus in een systeem met een batterij-omvormer moet de stroom maar liefst drie keer omgezet worden van gelijkstroom naar wisselstroom, en andersom.

Daarom adviseren we bij Memodo altijd een hybride omvormer voor nieuwe installaties. Deze omvormer is zowel aan de PV-installatie als aan de thuisbatterij gekoppeld. 

Het grote voordeel van een hybride omvormer is dat de gelijkstroom van de zonnepanelen direct naar de thuisbatterij gaat. Deze stroom wordt vervolgens door de hybride omvormer omgevormd naar wisselstroom die in huis gebruikt kan worden. 

Er vindt maar één conversie plaats en je klant heeft met een hybride omvormer dus minder conversieverliezen dan bij een systeem met een losse batterij-omvormer. 

Een hybride omvormer is in aanschaf wel duurder dan een PV-omvormer. Daar staat tegenover dat je klant niet ook nog een losse batterij-omvormer hoeft aan te schaffen en dat zijn meterkast later niet aangepast hoeft te worden. Op de lange termijn is hij dus goedkoper uit.

Kortom: het begint voor je klant al met de juiste, toekomstbestendige keuzes maken voordat hij überhaupt naar thuisbatterijen gaat kijken. 

Lees ook: Thuisbatterij AC of DC: wat zijn de verschillen? 

De hybride omvormer bepaalt uit welke batterijen je klant kan kiezen. De keuze is beperkter dan bij AC-gekoppelde systemen waar achteraf nog eenvoudig een batterij aan kan worden toegevoegd. 

Dus wil je klant bijvoorbeeld per se de SolarEdge Home Battery 400V of de modulair uitbreidbare GoodWe Lynx Home F Plus? Dan heeft hij een bijpassende hybride omvormer nodig. 

In onze Energy Storage System Comparison List kun je voor elke hybride omvormer die in de Memodo-shop verkocht wordt terugvinden met welke thuisbatterij uit de Memodo-shop deze gecombineerd kan worden. 

Goedkoopste thuisbatterij =/= toekomstbestendige thuisbatterij

Concluderend: goedkoop is duurkoop geldt ook in het geval van thuisbatterijen. Een klant die de goedkoopste thuisbatterij wil, heeft een kwalitatief minder goede batterij en kan vaak niet gebruikmaken van de mogelijkheden die de toekomst biedt. 

Dus heb je weer een klant die vraagt om een thuisbatterij met de kortste terugverdientijd? Stuur dit artikel dan even aan hem door! 

Hulp nodig bij het adviseren van een toekomstbestendig systeem aan je klanten? Bel 088-7867243 of mail naar info@remove-this.memodo.nl.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie