• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

De beste thuisbatterij [2023]

Blogheader met meerdere batterijen
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 27. maart 2023
4 min. leestijd
Alexander_Sredanovic
Alexander Sredanović

Thuisbatterijen worden de komende jaren steeds interessanter. Zeker na de afbouw van de salderingsregeling in 2025 zullen steeds meer particulieren en bedrijven willen investeren in batterijopslag om zo hun zonnestroom optimaal te benutten en er mogelijk zelfs geld mee te verdienen. Maar wat is nu de beste thuisbatterij? Lees verder voor het antwoord! 

Onze criteria om te beoordelen wat de beste thuisbatterij is

 • Alle batterijen voldoen aan internationale veiligheidsnormen 
 • Alleen betrouwbare merken 
 • Alleen LFP-batterijen of NMC-batterijen waarvoor brandwerende maatregelen zijn genomen 
 • Voldoende vermogen voor de apparatuur in huis 
 • Lange levensduur 
 • Uitbreidbare capaciteit 
 • Geschikt voor binnen en buiten 
 • Efficiëntie 
 • Lage zelfontlading in de winter 

Beste AC-gekoppelde thuisbatterijen

Thuisbatterijsystemen kunnen onderverdeeld worden in AC-gekoppelde systemen met een geïntegreerde of losse batterijomvormer of DC-gekoppelde systemen met een hybride omvormer. Beide systemen hebben voor- en nadelen.  

Lees meer hierover: Thuisbatterij AC of DC: Wat zijn de verschillen? 

BYD Battery-Box Premium HVS

De BYD Battery Box Premium is een hoogspanningsbatterij die verkrijgbaar is als kleine HVS- en als grote HVM-variant. De HVS-variant heeft een opslagcapaciteit van 5,1 tot 10,2 kWh. Dankzij de LFP-accu is de BYD Battery Box Premium een van de veiligste batterijen op de markt. De HVS-batterij is in stappen van 2,6 kWh uitbreidbaar. Ook kunnen tot drie batterijsystemen parallel geïnstalleerd worden; handig voor kleine commerciële systemen!

Wil je de specificaties van de verschillende configuraties met elkaar vergelijken? Bekijk onze Energy Storage System Comparison Lists.

BYD Battery-Box Premium LVS en LVL

De BYD Battery-Box Premium LVS en LVL zijn de laagspanningsbroertjes van de BYD Battery-Box Premium HVS. De LVS is verkrijgbaar met een opslagcapaciteit van 4 kWh en de capaciteit van de LVL begint bij 15,6 kWh. Ook deze batterijen zijn voorzien van een LFP-accu en zijn modulair uitbreidbaar. De LVL tot maar liefst 983 kWh! 

Bekijk de batterijen van BYD in de Memodo-webshop

Beste DC-gekoppelde thuisbatterijen

SolarEdge Home-batterij

De SolarEdge Home-batterij is in twee varianten verkrijgbaar: 

 • Een hoogspanningsvariant van 400V met een opslagcapaciteit vanaf 9,7 kWh 
 • Een laagspanningsvariant van 48V met een opslagcapaciteit vanaf 4,6 kWh 

Beide varianten hebben een round-trip efficiency van 94,5%, dankzij het feit dat er maar één conversie van gelijkstroom naar wisselstroom plaatsvindt. 

SolarEdge heeft voor de hoogspanningsbatterij gekozen voor de NMC-batterijtechnologie. Een nadeel van NMC is dat batterijen met deze technologie sneller oververhit kunnen raken dan andere typen lithium-ionbatterijen. Er kan dus ook sneller brand ontstaan (thermal runway). Om dit risico te beperken is de 400V-batterij tegenwoordig voorzien van compartimenten zodat een eventuele thermal runaway niet intern kan overslaan. 

Lees ook: LFP vs. NMC: wat is beter?

De batterijen van SolarEdge zijn te integreren in het SolarEdge Home-ecosysteem. Hiermee kan je klant in de toekomst zijn apparaten slim aansturen op basis van energieprijzen of weersvoorspellingen. 

GoodWe Lynx Home F Plus+

De GoodWe Lynx Home F Plus+ is de opvolger van de uitgefaseerde Lynx Home F. Het is een hoogspanningsbatterij met een energiecapaciteit die begint bij 6,6 kWh en uitbreidbaar is tot 16,4 kWh. Een batterij is eenvoudig modulair uit te breiden met modules van 3,3kWh per stuk en in totaal kun je tot wel 8 batterijtorens (maximaal 131 kWh) parallel aansluiten. Dit was met de oude Lynx Home F niet mogelijk. De GoodWe Lynx Home F Plus+ heeft een IP van 55 dus je kunt het systeem zowel binnen als buiten plaatsen bij je klant.

DC-gekoppelde batterijen kunnen niet met elk merk omvormer gecombineerd worden. Check in onze Energy storage systems approval list welke omvormers compatibel zijn met welke batterijen van een ander merk.

De beste thuisaccu voor jouw klant

Wat de beste thuisaccu is voor jouw klant, hangt vooral af van zijn huidige situatie, zijn specifieke wensen en zijn budget.  

Heeft hij nog geen PV-systeem en wil hij in de nabije toekomst zijn apparaten slim kunnen aansturen? Dan is een batterij van SolarEdge de meest voor de hand liggende keuze. Je klant kan deze combineren met zonnepanelen, een omvormer en andere producten van SolarEdge, zodat hij maar één app nodig heeft om zijn data te monitoren. 

Heeft je klant al een PV-systeem met PV-omvormer en wil hij dit systeem uitbreiden met een thuisbatterij? Dan heeft hij een AC-gekoppelde batterij (retrofit) met een losse batterij-omvormer nodig. In deze categorie vallen de batterijen van BYD. 

Advies nodig bij de keuze van de beste thuisbatterij voor jouw klant? Mail naar info@remove-this.memodo.nl

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie