• Zoeken
 • Evenementen
 • Berichten
 • Favorieten
 • Mijn account
 • Winkelwagen

ADS-TEC Energy commerciële opslag: slimme oplossingen voor grootschalige toepassingen

blogheader ADS-TEC
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 11. juli 2023
6 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

ADS-TEC Energy is een fabrikant van energieopslagsystemen voor de industriële en commerciële sector, die zich inzet om de energietransitie te stimuleren en actief vorm te geven met innovatieve oplossingen. Met zijn batterijopslagsystemen stelt ADS-TEC Energy zijn klanten in staat om hun afhankelijkheid van stijgende energieprijzen te doorbreken. Benieuwd waar rekening mee moet worden gehouden bij het selecteren en plannen van een dergelijke oplossing? Ontdek het in deze blogpost.

Over ADS-TEC Energy: Made in Germany

ADS-TEC Energy ontwikkelt al meer dan 10 jaar platformoplossingen op basis van batterijopslag en heeft zichzelf al lang gevestigd als toonaangevend technologiebedrijf op de markt.

Naast batterijopslag omvat het productportfolio van ADS-TEC Energy laadoplossingen. Zo biedt het bedrijf effectieve oplossingen om de elektriciteits- en transportsector te koppelen.

De producten van ADS-TEC Energy worden ontwikkeld in Duitsland en geproduceerd in de buurt van Dresden. De zijn dus 'made in Germany'.

De kwaliteit van de producten van ADS-TEC Energy is het resultaat van een uitgebalanceerde wisselwerking tussen batterijcellen en batterijmanagementsysteem. Als gevolg hiervan kan de fabrikant een garantie tot 10 jaar geven op de prestaties van de cellen.

ADS-TEC Energy: de producten

Op het gebied van industriële en commerciële opslag biedt ADS-TEC Energy twee productreeksen:

 • de PowerBooster, een batterijopslagsysteem voor buiten
 • het StorageRackSystem, een batterijopslagsysteem ontwikkeld voor binnengebruik

Zowel de PowerBooster- als de StorageRackSystem-batterijopslagsystemen beschikken over de eigen cloud-gebaseerde software Big-LinX® Energy. Hiermee kan het batterijopslagsysteem eenvoudig gemonitord en beheerd worden.

Met behulp van de Big-LinX® Energy Cloud zijn de geïnstalleerde opslagsystemen wereldwijd toegankelijk via een met een smartcard beveiligd VPN. Dit is vooral belangrijk voor de inbedrijfstelling, service en monitoring.

De software maakt het ook mogelijk om systemen op celniveau te monitoren, wat weer belangrijk is voor de duurzaamheid van commerciële opslagsystemen van ADS-TEC Energy. Hiermee kunnen onregelmatigheden snel gedetecteerd en opgelost worden.

In de Memodo-shop vind je de volgende commerciële batterijopslagsystemen van ADS-TEC Energy:

 StoraXe
SRS2543
PowerBooster
GSS0608
PowerBooster
GSS813
Nettocapaciteit37,2 kWh78,7 kWh111,6 kWh
AC-aansluiting25 kW60 kW75 kW
IP-ratingIP20IP55IP55
Netvoeding400 VAC, 3-fasig400 VAC, 3-fasig400 VAC, 3-fasig
Bedrijfstemperatuurbereik10 tot 25 °C-20 tot +40 °C-20 tot +40 °C
PlaatsingBinnenBuitenBuiten
Afmetingen600 x 1600 x 800 mm1430 x 2500 x 940 mm1430 x 2500 x 940 mm
Gewicht350 kg1250 kg1400 kg

Slimme meter noodzakelijk

Afhankelijk van de eisen van de klant kunnen de commerciële opslagsystemen van ADS-TEC Energy in verschillende bedrijfsmodi worden gebruikt.

In alle situaties is het echter noodzakelijk om slimme meters te gebruiken. Alleen het aantal varieert, afhankelijk van de vereisten. De volgende slimme meters zijn goedgekeurd voor de commerciële opslagsystemen van de fabrikant:

 • Siemens (PAC4200)
 • Janitza (UMG 604-E)
 Zelfconsumptie
-optimalisatie
SolarLogPeak
shaving
NetontlastingCharger
clearance
NoodstroomOpschalen via
Multi Master
Siemens PAC4200JaJaJaJaJaJaJa
Janitza UMG 604-EJaJaJaJaNeeJaNee

Het belangrijkste verschil tussen de twee slimme meters is de beschikbaarheid van de charger clearance-functie. Deze is belangrijk voor de instellingen in het energiebeheersysteem (EMS) en speelt daarom een doorslaggevende rol bij de integratie van DC-laadlaadpalen. Alleen de Siemens PAC4200 kan dit kan dit.

Deze slimme meter is verplicht na het openbare net, vóór elke DC-lader en vóór een of meerdere wallboxen of laadpalen. Alle andere slimme meters zijn alleen nodig voor monitoringdoeleinden.

Met de charger clearance-functionaliteit van ADS-TEC is het mogelijk om bij een netaansluiting met een maximaal vermogen tot bijvoorbeeld 50 kW, toch met 150 kW te laden. De ADS-TEC-batterij werkt dan als power booster.

Externe EMS voor commerciële opslag van ADS-TEC Energy? Niet noodzakelijk

De geïntegreerde Big-LinX® software is geschikt voor verschillende toepassingen, zoals de tabel hieronder laat zien. Big-LinX® werkt optimaal in combinatie met maximaal 5 batterijen of meerdere laadpalen.

Als er bepaalde parameters moeten worden ingesteld, zoals het niet gebruiken van netstroom voor het opladen van elektrische auto's, raadt ADS-TEC Energy Smart1 aan als EMS.

 Big-LinXSmart1
Zelfconsumptie-maximalisatieJa met 1 tot 5 batterijenJa met meer dan 5 batterijen
Peak shavingJa met 1 tot 5 batterijenJa met meer dan 5 batterijen
Peak shaving + EVOJa met 1 tot 5 batterijenJa met meer dan 5 batterijen
EV-Charger + peak shaving + EVOJa met 1 tot 3 batterijen en 1 laadpaalJa met meer dan 5 batterijen en meerdere laadpalen

De toepassingen voor meervoudig gebruik kunnen tijdelijk of met de functie State-of-Charge (SOC) worden ingesteld.

Met de tijdelijke variant kan de klant bijvoorbeeld instellen dat het verbruik altijd erg hoog is tussen 14.00 en 19.00 uur en dat de batterij zich in deze periode moet richten op peak shaving. Gedurende de resterende tijd ligt de focus dan logischerwijs op zelfconsumptiemaximalisatie.

Als bijvoorbeeld de SOC-variant wordt gebruikt, wordt altijd 40% van het vermogen gereserveerd voor peak shaving (inclusief laden van de batterij vanuit het net), terwijl de rest wordt gebruikt voor het optimaliseren van de eigen consumptie.

Conclusie

De batterijen van ADS-TEC Energy zijn geschikt voor veel verschillende toepassingen en worden zowel ontwikkeld als geproduceerd in Duitsland. Dit geldt in het bijzonder voor de SRS2543 en de GSS0813 met hun noodstroomfunctie. De twee batterijen worden medio 2023 op de markt gebracht.

Bovendien kan met de producten van ADS-TEC Energy onder bepaalde omstandigheden zelfs worden afgezien van een extern energiebeheersysteem. Voor de meest voorkomende toepassingen volstaat de eigen softwareoplossing Big-LinX®.

Advies van de energie-experts van Memodo

Advies nodig bij de keuze voor het beste energieopslagsysteem voor jouw klant? Bel onze energie-experts op 088-0087200 of mail naar sales@remove-this.memodo.nl.

Je las een vertaling/bewerking van een blogpost van onze Duitse Memodo-collega’s. Hier vind je het origineel.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
  Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
  Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

  Meer informatie