• Zoeken
  • Evenementen
  • Berichten
  • Favorieten
  • Mijn account
  • Winkelwagen

Energiemanagement- of energiemonitoringsysteem? Wat is het verschil?

Blogheader EMS
Kennis over batterijopslag
Bijgewerkt op 14. augustus 2023
4 min. leestijd
renske-holwerda
Renske Holwerda

Energiemanagementsysteem en energiemonitoringsysteem worden allebei afgekort tot EMS. Niet zo vreemd dus, dat deze begrippen vaak door elkaar worden gebruikt. Het zijn echter wezenlijk verschillende systemen met verschillende mogelijkheden. In deze blogpost gaan we er uitgebreid op in!

Wat is een energiemanagementsysteem en waarom hebben we dit nodig?

Sinds het einde van de 19e eeuw maken we gebruik van kolen- (en later ook gas-)centrales voor onze energie. Het voordeel hiervan is dat we kunnen opwekken wat we willen, wanneer we dat willen. Als de vraag groter is dan het aanbod, wordt het aanbod gewoon opgeschaald.

Nu we steeds meer gebruikmaken van zonne- en windenergie kan dat niet meer. Deze vormen van energie zijn immers niet op elk moment beschikbaar en kunnen niet op commando aan en uitgezet worden. We moeten onze energievraag dus gaan afstemmen op het aanbod.

Een energiemanagementsysteem helpt ons hierbij. Hiermee kunnen we zo veel mogelijk van de energie die we opwekken op hetzelfde moment gebruiken.

Verder is het met een energiemanagementsysteem mogelijk om overtollige stroom naar bijvoorbeeld een batterij, elektrische auto, airco of warmtepomp te sturen, of kan de opwek slim begrensd worden zodat de woningeigenaar (als hij een dynamisch contract heeft) niet hoeft te betalen om terug te leveren bij negatieve prijzen.

Met een EMS helpen we dus het elektriciteitsnet te ontlasten en hoeven we op een later moment geen dure stroom van het net te halen.

Maar dit klinkt eenvoudiger dan het is: om gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden moet het EMS bijvoorbeeld met een groot aantal merken omvormers, laadpalen en batterijen kunnen communiceren, deze mogen aansturen en moeten kunnen inspelen op de verwachte energievraag en -aanbod.

Bij de keuze van een EMS is het dus erg belangrijk om erop te letten dat het EMS bij de overige componenten past en doet wat de klant wil dat het doet.

Wat is een energiemonitoringsysteem?

Hiermee komen we ook direct bij het verschil met een energiemonitoringsysteem. Dat geeft alleen inzicht in hoeveel stroom apparaten opwekken of gebruiken. In tegenstelling tot energiemanagementsystemen zijn energiemonitoringsystemen vaak gratis of relatief goedkoop.

Een voorbeeld van energiemonitoringsystemen zijn energiemeters die inzicht geven in het verbruik en de kosten van één apparaat. Ook HomeWizard, dat het totale energieverbruik (stroom en gas) en de teruglevering monitort en via een app inzicht geeft in de data, is een energiemonitoringsysteem.

Ook veel omvormerfabrikanten bieden vergelijkbare, gratis diensten aan bij hun hybride omvormers, omdat een batterij immers ook moet weten wanneer hij moet laden en ontladen.

Inzicht helpt om bewuster met energie om te gaan, maar je klant moet bijvoorbeeld nog steeds handmatig zijn wasmachine aanzetten als de zon schijnt of (als hij een dynamisch contract heeft) zijn auto aan de lader hangen bij negatieve prijzen.

Een energiemanagementsysteem regelt dit allemaal automatisch en dat is wat we nodig hebben als we serieuze stappen willen zetten om slimmer om te gaan met duurzame energie.

Energiemanagementsystemen bij Memodo

Energiemanagementsystemen gaan dus een steeds grotere rol spelen in het energiesysteem van de toekomst.

Gelukkig zitten onze partners niet stil.

Zo komt SolarEdge binnenkort met SolarEdge One, een EMS dat enkel samenwerkt met SolarEdge-producten. Hiermee kan je klant zijn omvormer aansturen en zijn laadpaal laten laden op basis van de actuele energieprijs in de markt.

Daarnaast heeft SolarEdge slimme meters, waarmee je klant het energieverbruik van de apparaten in zijn huis kan meten. Daarmee heeft hij alles in één overzicht.

Maar wat als je klant geen SolarEdge heeft? Of wel een SolarEdge-omvormer, maar een laadpaal van een ander merk? Dan kan hij SolarEdge helaas niet gebruiken.

Voor deze situaties is er GRID EMS. Dit is een merkonafhankelijk EMS dat werkt met de meest verkochte laadpalen, omvormers en batterijen.

Met GRID EMS:

  • krijgt je klant real time inzicht in het verbruik van al zijn apparaten
  • kan je klant zijn eigen verbruik sturen
  • kan je klant gebruikmaken van een algoritme dat zijn energieverbruik stuurt op basis van weerdata en actuele prijzen op de energiemarkt

Dit is ideaal voor bedrijven met een midden tot groot energieverbruik die willen verduurzamen of bedrijven die te maken hebben met beperkingen op het energienet.

Binnenkort is de SolarEdge One verkrijgbaar in onze webshop. Houd de website dus goed in de gaten!

Benieuwd welk batterijopslagsysteem je nodig hebt om optimaal voorbereid te zijn op de toekomst? Onze energie-experts weten er alles van. Bel ze op 088-7867243 of mail naar info@remove-this.memodo.nl.

Misschien vind je dit ook interessant
Even geduld. De meldingen komen naar je toe.
Meldingen
    Oeps! Er ging iets fout met het laden van de meldingen
    Cookies @ Memodo. Daarmee is jouw bezoek aan Memodo extra lekker.

    Meer informatie